A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a lakott területen kívül történt balesetben hárman súlyosan megsérültek. Mit lehet ilyenkor tenni, ki fizet és milyen esetben?

A rendőrök a helyszínelés idejére a forgalmat a 4604-es útnál az Öreg országútra terelte. Dabas térségében torlódásra volt. Kérdés, hogy kié a felelősség egy ilyen ütközéskor?

Korábban az autósok a vadásztársaságoktól várták a megoldást, hiszen régebben a kötelező biztosítást kellett fizetniük a károk megtérítése érdekében, de mára a gyakori károk okozta magas biztosítási díj miatt ezt már nem teszik meg. Így marad az alkudozás, egyezkedés, ha a vadásztársaság egyáltalán elismeri a felelősségét – írtuk korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon.

A legtöbb beszámoló szerint a vadásztársaságok arra hivatkoznak, hogy az autós nem volt elég elővigyázatos, és a vad elütésével a társaságot is kár érte, amely egy nagy vad esetén milliós érték is lehet.

A polgári törvénykönyv szerint bár a vadásztársaságnak kellene állnia a kárt, de a törvényhozó egy kivételt is beletett a törvénybe, amelyet rendszeresen ki is használnak a fizetést megtagadó társaságok. Miután az autózás és a vadtartás is veszélyes üzem, ilyenkor a Ptk.-ban jól meghatározott módon, felróhatóságuk (felelősségük) arányában kötelesek a másiknak okozott kárt megtéríteni. Vagyis indul az alkudozás, az autóban esett kár, vagy az elütött vad értéke nagyobb.

Fontos a tábla

Tévhit, hogy vadveszélyt jelző tábla hatálya alatt semmilyen kártérítés nem kérhető. Ez jogszabályilag nem igaz, ugyanakkor sajnos a bírósági gyakorlat ennek megfelelő, kártérítést csak vadveszély tábla hatályán kívüli esetekre szoktak megállapítani. A vadásztársaság abban az esetben sem felelős, ha a hozzátartozó területen olyan vadat ütünk el, ami egyébként nem a társaság tulajdona.

A vad a társaságé

Egy esetben lehetünk biztosak a kártérítésben, ha a baleset autópályán vagy autóúton következik be, mert itt a közútkezelőnek kötelessége megvédeni a forgalmat kerítéssel a vadaktól.

Amennyiben vaddal ütköztél, minden esetben hívj rendőrt! Fontos lehet a kártérítés szempontjából, hogy pontos helyszíni jegyzőkönyvvel, hitelesen dokumentálva legyen az eset.

Az is lényeges például, hogy melyik oldalról ugrott be a vad, mert előfordul, hogy az út két oldalán más társaságok vannak felelősségben. Minden apró részlet döntő lehet egy későbbi bizonyítási eljárás esetén. Amit viszont mindenképpen érdemes fejben tartani, hogy a vadat csak a vadásztársaság viheti el a helyszínről. A halálra gázolt vad is a vadásztársaság tulajdona, annak eltulajdonítása lopásnak minősül!

Ne rántsd el a kormányt!

Vadakkal való ütközésnél gyakori hiba az autósok részéről, hogy megijednek, és a fékezés helyett a kormányt rántják el, jóval nagyobb balesetet okozva. Ezért az ütközést a legerősebb vészfékezéssel, majd már csökkentett sebességnél kormányzással igyekezzünk elkerülni. Lehetőség szerint a vad háta mögé kormányozzunk, mert ha meg is fordul, addigra akár állóra tudjuk fékezni autót.

Kiemelt kép: MTI