A vadmacska bundájának egy négyzetcentiméterén tízszer annyi szőrszál van, mint a házimacskáén és igen, Budapest környékén is előfordulnak.

A Budakeszi Vadasparkot alapító Pilisi Parkerdő szakemberei igencsak meghökkentek 2013-ban, amikor a II. kerületi Hárshegy térségében leellenőriztek egy rutinszerűen kihelyezett, ún. élvefogó csapdát. Róka helyett ugyanis egy, a főváros közelében sohasem látott vadmacska nézett vissza rájuk, aki mérges fújással és csapkodással adta tudtukra: neki bizony nem tetszik az ideiglenes börtöne. A csodálkozó tekintetekről már nem is beszélve.

A vadmacska ugyan csak pár órát töltött a ketrecben (szőrminta vételezése után a szakemberek szabadon engedték), váratlan megjelenése elég volt arra, hogy újra reflektorfénybe kerülhessen a házimacska őse, ez az igen ritkán látott, rejtőzködő életmódot folytató, az embert messziről elkerülő faj.

Életmódja miatt is hatalmas szerencse, hogy Szilveszter személyében, a Budakeszi Vadasparkban, egy rendkívül méltóságteljes példányban gyönyörködhetnek az érdeklődők. A vadmacska fokozottan védett, kisméretű ragadozó, eszmei értéke 250 000 Ft.

Európa erdeiben már több tízezer éve jelen van, elsősorban ott, illetve Ázsia nyugati részén és Afrikában őshonos. A sűrű aljnövényzettel borított, menedéket biztosító erdőket és bozótosokat, a száraz és meleg rejtekhelyeket kedveli, messze-messze az emberi zavarástól. Alapvetően éjszakai életmódot folytat és magányosan él, a kandúr csak párzási időszakban „keresi fel” rövid időre a nőstényt.

Fő táplálékául nyulakat, kisebb rágcsálókat, vagy néha madarakat fogyaszt előszeretettel, de olykor-olykor gyümölcsökre és dögökre is ráfanyalodik.

Könnyen összekeverhetjük a közönséges házimacskával. Hogy ezt elkerüljük, érdemes észben tartani, hogy sokkal zömökebb, nagyobb testalkatú és a bundája is tömöttebb, fő ismertetőjegye azonban az elejétől a végéig egyenletesen vastag, a végén tompán lekerekített bunkós végű farok, fekete gyűrűkkel.

A vadmacska bundájának egy négyzetcentiméterén pedig tízszer annyi szőrszál van, mint a házimacskáén – ezt szabad szemmel nyilván már sokkal nehezebb észrevenni, bár Szilveszter szőrszálait mindenki addig számolgathatja a Budakeszi Vadasparkban, ameddig csak akarja. Vagy záróráig.


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!