Véget vethet az ámokfutó autózásnak a július elsején hatályba lépett új büntető eljárási törvény. Az új jogszabály szerint nem csak feljelentésre, hanem a hatóság hivatalos észlelésére is indítható eljárás. Ez azt jelenti, ha a rendőrök meglátnak egy szabálytalan autósról készült videót, eljárást indíthatnak ellene.

A kiemelt képünkön látszik, a kék suzukis éppen csak elkerülte az ütközést a busszal, jobb bele sem gondolni mi történhetett volna egy másodperccel később: tömegszerencsétlenség. Az agglomeráció Facebook oldalai tele vannak ilyen és hasonló videókkal. A türelmetlen sofőrök, különösen délután a fővárosi csúcsforgalomból kiszabadulva sokszor valóságos ámokfutást végeznek a Budapest környéki keskeny utakon. A kék suzukis Páty és Budakeszi között tette kockára mások életét.


A suzukis ámokfutásáról készült videót ide kattintva tudod megnézni!


Az őrült suzukis már nem úszhatná meg ezt a manőverét néhány dühös hozzászólással.  Július elsején lépett hatályba ugyanis az új büntető eljárási törvény, ami kimondja: büntetőeljárás feljelentésre és a hatóság hivatalos észlelésére indítható.

Ha csupán egy fotó készült volna az esetről, jóval nehezebb dolga lenne a rendőrségnek. Önmagában egy kép ugyan elvezethet az elkövetőhöz, de pusztán ennyi nem elég egy büntetőeljárás elindításához – mondja a Borsnak egy másik ügy kapcsán dr. Kamarás Péter ügyvéd. A videó már jóval egyértelműbb bizonyíték. Ilyen esetben a rendszám könnyen leolvasható, de ha nincs is mozgókép, a térfigyelő kamerák felvéte­lei úgyis elárulják. Ha megvan a rendszám, onnantól már pikpakk megtalálható a tulajdonos, így fel lehet keresni, számon lehet kérni – magyarázza a jogi szakértő.

Ugorhat a jogsi egy videó alapján

Egy ilyen esetben, akár szabadságvesztéssel is büntethetik a sofőrt, az autóvezetéstől pedig azonnal el is tilthatják – persze az ügy megfelelő kivizsgálása után. A magyar jogban egyébként szabad bizonyítás van, így a szakértő határozottan azt mondja: abszolút fel­használható bizonyítéknak az internetre feltöltött videó vagy fotó. Azt viszont alá kell támasztani, hogy a felvétel mikor történt: ha több éve, és az adott ügyhöz semmi köze nincs, akkor nem te­kinthető bizonyítéknak.

Attól, ha valaki feltölt egy bűncselekményt igazoló videót vagy fotót a netre, még egyáltalán nem biztos, hogy az eljut a rendőrséghez. A legjobb ilyenkor az, ha az, aki tudomást szerzett egy esetről, jelzi az illetékes rendőrkapitányságon, vagy hívja a 112-t.

Így lehet kevesebb szabálytalankodó

Egyre nagyobb biztonságban lehetnénk, ha többen használnának fedélzeti kamerát. Ez a belső visszapillantó fölé szerelhető kis kütyü folyamatosan rögzíti az autó előtt történteket. A felvételeket folyamatosan törli, kivéve, ha valamilyen rendkívüli dolgot történt és megnyomunk rajta egy gombot, hogy az előtte-utána készült 5 percet ne törölje. Így hazaérkezés után a szabálytalanságot feltölthetjük a netre. Ha mindenki használna ilyen 20 ezer forintért kapható eszközt, pár hónap alatt nagyon sok idiótát, megrögzött szabálytalankodót, nem indexelőt, záróvonalon előzőt lehetne kiszűrni a forgalomból.

Nagy-Britanniában már működik

Angliában a napokban indult el egy olyan internetes oldal, amely már közvetlenül a rendőrségre küldi az autós fedélzeti videókat. A cél, hogy ne kelljen külön elküldözgetni a hatóságnak a felvételeket és remélik, ezzel csökkenthető a közúti balesetek száma.

Ez történik egy videóval a rendőrségen

Ha a rendőrséghez közvetlenül küldi valaki a fotót, vi­deót, akkor mindig először azt vizsgálják, hogy annak elbírálása a hatáskörükbe tartozik-e. Ha igen, megteszik a szükséges intézkedéseket, alkalmazzák a vonatkozó jogszabályokban rögzített szankciókat – tájékoztatott az ORFK. Ahhoz, hogy elinduljon az eljárás, a feljelentésben benne kell lennie a cselekmény pontos helyének, idejének, az elkövetés körülményeinek leírásának, a bizonyítási eszközt – jelen esetben a videót – meg kell jelölni és csatolni is kell, ha van rá lehetőség.


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!