Site icon BudaPestkörnyéke.hu

100 új troli és villamos érkezhet Budapestre, a kormány szerint van erre pénz a főváros kasszájában

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent a kormány előző nap hozott határozata a környezetbarát budapesti járműbeszerzés támogatásáról. A kabinet döntésében leírják: a kormány kifejezetten támogatja, hogy Budapest Főváros Önkormányzata meglévő 61 milliárdos, szabad felhasználású hitelkeretéből 100 új trolit és villamost vásároljon a budapesti tömegközlekedés fejlesztése részeként. A főpolgármester azt állítja, hogy nincs elegendő pénze a városnak.

Új buszok, villamosok

A kormányhatározat megállapította, hogy 2022-ig összesen 1052 vadonatúj metró, villamos, busz, troli állhat forgalomba a budapesti tömegközlekedésben. A kormánydöntés azt is rögzíti, hogy 2010 és 2021 között a kormány összesen több mint 1330 milliárd forinttal támogatja a fővárosi tömegközlekedést.

Sok pénz

A Magyar Államkincstár adatai alapján Budapest Főváros Önkormányzata 224 milliárd forintos szabadon felhasználható likvid pénzállománnyal rendelkezik. A pénzügyminiszter jelentése alapján a kormány megerősíti, hogy a fővárosi önkormányzatnak a kormány támogatása alapján van még szabadon felhasználható 61 milliárd forintnyi hitelkerete az Európai Beruházási Banknál.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vásároljon hitelből a főváros

A kormánydöntés legfontosabb rendelkezése leszögezi, hogy a kormány kifejezetten támogatja, hogy a főváros a 61 milliárdos, szabadon felhasználható hitelkerete terhére haladéktalanul beszerezzen 51 opciós jog alapján megvásárolható környezetbarát trolibuszt és 51 villamost.

Hitelminősítő

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, jó hír a budapestieknek, hogy a világ legnagyobb hitelminősítő intézete, az amerikai Moody’s szeptember végén jó bizonyítványt adott a főváros pénzügyi-költségvetési helyzetéről. Ez alapján Budapestnek nagyon szilárd a likviditási helyzete és ellenállóképes a gazdasága, ezért stabilról pozitívra minősítette fel pénzügyi értékelését.

Bőséges fedezet

„Budapestnek van 224 milliárd forint szabad pénzállománya, 61 milliárdos fejlesztési hitele és a kormány még 60 milliárd forint budapesti városfejlesztés magára vállalására és megvalósítására is javaslatot tett a városvezetésnek. Így bőségesen meg van a fedezete a járműbeszerzési program folytatásának, új trolik és villamosok megvásárlásának” – fogalmazott Varga Mihály.

Járműbeszerzési program

Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány megerősítette elkötelezettségét Budapest fejlesztése, a budapesti közösségi közlekedés és a fővárosi járműbeszerzési program támogatása iránt.

Kevesebb dugó

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a budapesti közlekedés fejlesztésével a kormány három cél elérését támogatja: az emberek gyorsabban és kényelmesebben jussanak el céljukhoz, legyen kevesebb a dugó és legyen tisztább a levegő, kevesebb a környezetszennyezés.     

Nem kell új hitel

Fürjes Balázs emlékeztetett: mivel a fővárosnak van a kormány támogatásával korábban felvett, szabadon felhasználható 61 milliárd forint kedvező hitele az Európai Beruházási banktól, ezért semmi szükség új hitel felvételére.

Megkapta a város, amit kért

„A kormány megerősített támogatásával folytatódhat a budapesti járműpark korszerűsítése. A városvezetés megkapta, amit kért, így beszerezheti a trolikat és villamosokat, a kormány támogatja ebben. Politikai viták ide vagy oda, a budapestiek érdekében kutya kötelességünk az együttműködés” – mondta.

Túl sok pénzt vonnak el Budapesttől

Karácsony Gergely főpolgármester többször elmondta, hogy a fővárostól túl sok pénzt vonnak el, annak pedig csak egy részét adná vissza az állam ilyen-olyan projektek keretében.

Kihátrált a kormány

A járműbeszerzéssel kapcsolatban egy hete azt posztolta a főpolgármester hogy „tavaly nyáron a kormány vállalta, hogy biztosítja 50 korszerű troli és villamos beszerzéséhez szükséges forrást a főváros számára. Az ígéretből nem lett semmi. Két héttel ezelőtt, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén a kormánnyal megállapodtunk, legalább egy apró lépést teszünk az ígéret megvalósítása felé, és néhány kisebb meghiúsult beruházás fedezetének az átcsoportosításával legalább néhány trolit meg tudunk venni. Mára kiderült, ez az ígéret is elszállt a semmibe. Hiába állapodtunk meg Gulyás Gergellyel, a kormány ebből is kihátrált.” – írta a főpolgármester

Kormányzati jóváhagyás kell

Karácsony Gergely így folytatja: „Előkészítettünk egy megállapodást az Európai Fejlesztési Bankkal, amelynek értelmében a főváros egy rendkívül kedvező visszatérítendő támogatás formájában tudná megvásárolni ezeket a járműveket, és meg tudná valósítani azokat az infrastrukturális beruházásokat, amelyek ehhez szükségesek. Ennek igénybevételéhez is kormányzati jóváhagyás kell a jogszabályok szerint. Első körben a kormány erre is nemet mondott” – írta a főpolgármester.

MTI/BPK – Kiemelt kép: 1-es villamos – Forrás: BPK

Exit mobile version