Site icon BudaPestkörnyéke.hu

41 ezer adag Pfizert ad kölcsön Magyarország Csehországnak

Magyarország 41 ezer adag Pfizer oltást adott kölcsön Csehországnak. A vakcinákat Szijjártó Péter külügyminiszter péntek délután adta át Andrej Babis cseh miniszterelnöknek.

Kölcsön adtuk a Pfizert

Magyarország nem is kevés, 41 ezer adag Pfizer vakcinát kölcsönzött Csehországnak. A koronavírus elleni vakcinákat Szijjártó Péter külügyminiszter adta át pénteken Andrej Babis cseh miniszterelnöknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Korábban is segítettük a cseheket

„Magyar barátaink szükség esetén mindig segítettek, mindig számíthattunk rájuk” – mondta Babis a sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy Magyarország korábban 160 lélegeztetőgépet és 200 kórházi ágyat bocsátott a csehek rendelkezésére.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Jó a viszony

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a két ország viszonya baráti és a két gazdaság ezer szállal kötődik egymáshoz. Szerinte a magyarok és a csehek nagyon szívesen látogatnak el egymás országába.

40 950 Pfizerről van szó

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint Budapest egész pontosan 40 950 Pfizer vakcinát adott kölcsön a cseheknek. Ausztria, Magyarország és Szlovénia egyébként áprilisban közösen tett ígéretet arra, hogy mintegy 80 ezer adag, koronavírus elleni vakcinát ad át Csehországnak, miután az nem értett egyet a 10 millió adag, európai uniós vakcina utólagos szétosztásakor elért kompromisszumos megállapodással.

Visszaadják a vakcinákat

„Ausztria, Magyarország és Szlovénia esetében a vakcinák kölcsönadásáról van szó, amelyeket visszaadunk, ha már elegendő vakcinával fogunk rendelkezni” – mondta pénteken Jana Adamcová cseh kormányszóvivő.

Megegyezés szerint adják vissza

Jana Adamcová ezenkívül azt is mondta, hogy a vakcinák visszaadásáról egyelőre nem döntöttek időpontot. „A kormányfők közti személyes megegyezésről van szó” – mondta.

Vakcinahiánnyal küzd az ország

Csehország, amely csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltásokat használja, az oltás kezdete óta vakcinahiánnyal küzd. Eduard Heger szlovák kormányfő áprilisban 10 ezer Modernát ígért oda a cseheknek, míg hétfőn egy katonai szállító repülőgép 100 ezer Pfizer/BioNTech vakcinát szállított Belgrádból Prágába, ezt a szerbek ajándékozták Csehországnak.

Felgyorsult az oltás

A gyors segítségnyújtásoknak köszönhetően az oltási folyamat Csehországban is felgyorsult az utóbbi napokban. Szerdán és csütörtökön naponta mintegy 110 ezer adagnyi oltást adtak be az orvosok. 

Gyengült a járvány terjedése

Az oltási kampány felerősödésével Csehországban is lassulni kezdett a járvány terjedése. Szeptember eleje óta a csütörtöki nap volt az első, amikor senki sem halt meg az országban a koronavírus-fertőzésben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter és Andrej Babis – Forrás: Koronavirus.gov.hu

Exit mobile version