Site icon BudaPestkörnyéke.hu

A büdös húst áruló hentes taccsra vágta az ikonikus budapesti piacot, most talpra állhatnak, de sokba fog ez kerülni mindenkinek

Az egyik hentesnél 3 tonna büdös húst foglaltak le öt évvel ezelőtt, a botrányos eset után elpártolt a vevők egy része a Mammut melletti Fény utcai piactól. Most úgy tűnik a piacot működtető cégnek sikerült összeszednie magát, de jelentős áremelések várhatók az amúgy sem olcsó piacon.

Jelentős áremelkedés várható

Úgy tűnik, hogy a Fény utcai piac idén kikecmereghet szorult helyzetéből és véget érhet az a rossz sorozat, amely penészes kolbásszal, büdös hússal, a környék átépítésével és munkaerőhiánnyal kezdődött. A terveket azonban az infláció és a magyarok romló életkörülményei még átírhatják, hiszen jelentős áremelkedés várható a most sem túl olcsó piacon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Veszteséges piac

Budapest egyik legnépszerűbb, ikonikus piacát, a Fény utcai piacot évek óta húzza az ág. A korábban masszívan nyereséges vállalat – amelyből a tulajdonos önkormányzat is rendre osztalékot tudott kivenni – 2019-ben veszteségbe fordult. A még nem végleges számok szerint 2022-ben egy minimális nyereséget tudtak már termelni, 2023 pedig még stabilabb lehet – írja a Portfolio.hu.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Pénzt kapott a 2. kerület

A piacot üzemeltető Fény utcai piac Kft. 2017-ben és 2018-ben még félmilliárdos bevétellel és mintegy 30 milliós nyereséggel működött. A 2. kerületi önkormányzat 2014 és 2018 között stabilan évi 40 millió forint osztalékot tudott kivenni a cégből, majd 2019-ben is 20 milliót.

Csapások egymás után

2018 óta a piacot több csapás is érte. A kereskedelmi központ környezetében zajló hatalmas építkezések, a munkaerőhiány és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal óriási visszhangot kiváltó boltbezárása miatt rengeteg vásárló pártolt el tőlük. 

30 százalékkal kevesebb vevő

Őrsi Gergely polgármester már 2020 elején azt írta egy képviselő-testületi előterjesztésben, hogy a vevők száma 30 százalékkal esett vissza a korábban népszerű piacon, tehát egy svindlis hentes óriási károkat tud okozni egy teljes piacnak.

Botrányos hentes

Nagy botrányt kavart 2017 decemberében, hogy a Nébih ellenőrei súlyos higiéniai problémákkal és élelmiszer-biztonsági mulasztásokkal szembesültek az egyik hentesnél. Akkor sokan meglepődtek, hogy a jól ismert húsboltban mennyire átverték a vevőket. 

Penészes áru

A hatóság több mint 3,2 tonna lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejű, jelöletlen vagy egyéb okból nem nyomon követhető, valamint penészes, erősen szennyezett és szabálytalanul előállított, vagy tárolt termék forgalomból való kivonását és megsemmisítését rendelte el, továbbá – a hibák kijavításáig -felfüggesztette az üzlet működését.

Segített az önkormányzat

Az önkormányzat gyorsan lépett és még 2020-ban feloldotta a Fény utcai piac úgynevezett profilkötöttségét, amely utat nyitott az új, nem kizárólag élelmiszer profilú boltok előtt. A cég az elmúlt években ambiciózus tervekkel állt elő, hogy vonzóvá tegye azokat az üzlethelyiségeket is, amelyek kevésbé vannak a vásárlók szeme előtt. 

20 százalékos díjemelés

A cég 2023-as üzleti tervéből, amelyet nemrég tárgyalt a 2. kerületi önkormányzat is kiderül, hogy mivel a társasház, amelyben működnek, illetve a beszállítóik is 15-20 százalékkal emelték a díjakat, ők is azt tervezik, hogy 15 százalékkal emelik a díjakat az asztaloknál és az üzlethelyiségeknél egyaránt. Vélhetően a drágulás az árakban is megmutatkozik majd hamarosan. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fény utcai piac – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Exit mobile version