Site icon BudaPestkörnyéke.hu

A kerti szerszámok téli álomra készülnek, a csapot se feledd fagytalanítani, különben nagyon megszívatod magad

A csizmánkat sem tesszük el sárosan tél végén, a kerti szerszámok is megérdemlik, meghálálják a szezonvégi gondoskodást. Ahogy beköszönt a tél, nem lesz szükség rájuk, tegyük el őket pihenni.

Mossuk meg őket

A sártól, földtől, növényi részektől erős kefével tisztítjuk meg őket, ha kell, mossuk meg, és szárítsuk le teljesen. A fém részeket érdemes áttörölni háztartási olajjal is. Az ásót ilyenkor érdemes megélezni is – mert sosem tudhatjuk, hátha télen szükség lesz rá mégis!

Függesztve a legjobb

A hosszú nyelű szerszámok a legbiztonságosabban függesztve tárolhatók. Szép rendben akasztgassuk fel őket a szerszámtárolóban. Nézzük végig a készletet, és ha hiányzik valami, vagy az év során tönkrement, jegyezzük fel: télen sokszor van a kertészeti árudákban akció, amikor jutányosan juthatunk hozzá egy-egy új darabhoz.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kerti csap fagytalanítás

Most van itt az ideje a kerti csap elzárásának, fagytalanításának. Ez roppant fontos, különben a csőben megfagyó víztől szétrepedhet a cső és sokba kerülhet a javítás. Vegyél erőt magadon és ugorj le a vízaknába, hogy elzárd a kerti csap főcsapját.

A slagra, aknnára is figyelj

Az öntözőkannákat ürítsük ki, ha van esővíztartály, érdemes abból is leengedni a vizet az utolsó locsoláskor. A locsolótömlőből eresszük ki benne maradt vizet, tekerjük fel és tegyük el úgy, hogy ne érje hó, jég – így megnövelhetjük az élettartamát a tömlőnek és a műanyag csatlakozóknak is.

A talicska se rozsdásodjon

A talicskát is tisztítsuk meg, tegyük védett helyre. Ha nagyon nyikorogna, zsírozzuk meg a kereket, a fém alkatrészeknek csak jót tesz, nem rozsdásodnak meg a nyirkos időben. A tavaszi munkák hoz szükséges ládák, cserepek legyenek elérhető közelségben, mert ha majd kisüt az első télvégi bátortalan napsugár, amit a gondos kertész türelmetlenül várt, akkor azonnal munkához kell majd látni!

A fűnyírót is?

Az utolsó fűnyírás után alaposan tisztítsuk meg a gépet, távolítsuk el a növénymaradványokat. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon benzin a tankban. Eresszük le, vagy járassuk addig, míg elfogy. A benzin romlandó, tönkre teheti a gépet – és ez igaz minden benzinmotoros kerti kisgépre, tehát a fűkaszára, a láncfűrészre és más berregő társaira.

Az ásót is szépen megtisztítva tegyük el, de télen is lehet rá szükség

Elő a hólapáttal!

Miközben a szerszámokat elpakoljuk, készítsük elő a hólapátot, hóseprűt. Tegyük az ajtó közelébe, hiszen most már bármelyik nap arra ébredhetünk, hogy Holle anyó ránk rázta hópaplanját, és elég kellemetlen a havas reggel a hólapát után kajtatni, hogy eljussunk egyáltalán a kapuig.

Rózsakunyhó

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és őszi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!

Fotók: Halmos Mónika

Exit mobile version