Site icon BudaPestkörnyéke.hu

“A kisember meg le van szarva” – Kiakadtak Velencén a lekerített Korzó miatt, a polgármester pedig felsült, azt se nagyon tudta mit mondjon az összegyűlt embereknek

Szomorú példáját láthattuk annak, mi történik akkor, amikor egy polgármester nem elég felkészülten áll az emberek elé. Lakossági fórumot tartottak az elkerített Velence Korzónál. A helyiek szeretnék visszakapni a tópartot, a polgármester és az önkormányzat ügyvédje megpróbálták elmagyarázni, miért nem bontanak kerítést, inkább megvárják a sokáig húzódó bírósági ügymenetet. A helyiek egy része kiakadt, a polgármester pedig csak dadogott egy idő után.

Birtokvédelmet kért az önkormányzat

Közcélú közterületre kért birtokvédelmet az önkormányzat, ha ezt megítéli a bíróság ki kell nyitnia az üzemeltető cégnek a kerítésen a kapukat – mondta a polgármester, majd hozzátette, ha nem…nevetettés nézett a mellette álló ügyvédre. Nagyjából ebben a stílusban tartott lakossági fórumot Velence polgármestere, Gerhard Ákos. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közpénz, közterület

„Amit itt látnak mögöttem” – mutat a Korzóra a polgármester – „ez közpénz, közterület, ami a városé”. Így indította a polgármester a fórumot, majd hosszan elmesélte a Korzó sztoriját. Mint mondta: 2012-ben a Velence a csőd szélén tántorgott, 1,4 milliárdos adósága volt, ezt a kormány kifizette. Ez abból jött össze, hogy az akkori polgármester hitelt vett fel, hogy a Velence Korzó megépülhessen. Ezt követően az akkori polgármester újabb 400 milliós hitelt vett fel, hogy az akkor szerkezetkész Korzó elkészüljön. Ezt a hitelt a mai napig fizeti a város – tette hozzá a polgármester.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Temérdek pénz

Gerdard Ákos leszögezte: „Szerintem azt a temérdek pénzt a város másra is el tudta volna költeni, de az akkori testület úgy döntött, hogy nekünk a Korzó kell.” – fogalmazott a polgármester. A városnak évi 70 millió forint törlesztést kell fizetnie a felvett hitelek után. A 70 millió felét a Korzó üzemeltetője, a Gomi Kft állja, a másik részét a városnak kell kigazdálkodnia. A Korzó üzemeltetési szerződése szerint a Gomi Kft 2034-ig lehet a területen.

Sokan többre számítottak a fórumon

Forrás: Facebook/Velence Önkormányzata

Elhúzódó ügy

Egy érdeklődő feltette a legfontosabb kérdést: Közterületen egy cég felhúzott egy kerítést, ezt miért nem bontatja le az önkormányzat? A város ügyvédje erre igazi jogi választ adott: döntsön inkább a bíróság, még akkor is, ha az akár egy évbe is telhet. A város ügyvédje hangsúlyozta a Korzó területe magánterület, az üzemeltetési szerződésben nem szerepel az, hogy az üzemeltető kerítést húzhat köré, bízik abban, hogy a bíróság gyor és bölcs döntést hoz.

Zavart mosolygás

A tóparti fórumon összegyűlt velenceiek szóvá tették, hogy a kerítést felhúzó Gomi Kft rugalmasabb, az önkormányzat pedig csak jogászkodik. Volt, aki azt kérdezte a polgármestertől, mit várhatnak ettől a fórumtól, lebontják a kerítést, vagy legalább aláíratnak itt mindenkivel egy petíciót? A polgármester zavart mosolygással fogadta a felvetést. Láthatóan nem nagyon tudott mit kezdeni a helyzettel. Annyit mondott, hogy az önkormányzat részéről nem bíztatná a jelenlévőket a kerítésbontásra.

Lehajtott fej

Volt, aki ismét szóvá tette, hogy legalább egy petíciót hoztak volna, amit aláírhattak volna a jelenlévők. Erre a polgármester nevetve az önkormányzat ügyvédje felé fordult és azt kérdezte: „Nem tudom egy petíció segítene-e kérdezem az ügyvéd urat” – mondta a polgármester, az ügyvéd mosolygott és lehajtotta a fejét.

Nem erővel

Egy férfi indulatosan ismét megkérdezte, ha a kerítést jogtalanul építették fel, miért nem bontja le az önkormányzat? Az ügyvéd erre ismét azt a választ adta, hogy az önkormányzat nem erővel, hanem a bíróságon akarja megoldani ezt az ügyet, még akkor is, ha az lassúbb.

Egyre kínosabb

Az eseményről készült videón is jól látszik, hogy az önkormányzat ügyvédjének egyre kínosabb lehetett az egész, mert elfordította a fejét, már-már hátat fordított az embereknek, láthatóan inkább elment volna, de nyilván nem tehette, mert a polgármester maradt és próbált válaszolgatni a kérdésekre.

A kisember le van szarva

Az indulatok az alábbi videó posztja alatt sem csillapodtak. Volt aki így fogalmazott: “Szerintem azért a mosolygást, jó kedvet hanyagolni lehetett volna. Nem hiszem, hogy üzletek ellehetetlenítése, emberek megélhetésével való játszás, a közvagyon kizsákmányolása nevetség tárgya. Feketén fehéren megfogalmazva: A cég bünszervezet ami kizsákmányol, zsarol, pénzeket követel a büfésektől jogtalanul, kerítést épít jogtalanul. És erre az egyetlen eszköz, megoldás egy évekig tartó jogi per. A rendőrség pedig még az ő “tulajdonát” védi, a kisember meg le van szarva. Ez Magyarország 2021-ben!” – írta egy hölgy.

Tilos a belépés

Október hétfőjén arra ébredtek Velencén, hogy a Korzó működtetője hermetikusan lezárta a területet, senki sem léphet be, még azok a büfések sem, akiknek ott van az üzlete. A Korzót üzemeltető Gomi Kft. állítólag azzal indokolta a lezárást, hogy a Korzó munkaterület, nyár végi felújítások zajlanak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az eseményről készült videó

Kiemelt kép: Gerhard Ákos polgármester a színpadon – Forrás: részlet a videóból