Az országos zárás ideje alatt továbbra is nyitva lesznek a templomok és a miséket is meg lehet tartani. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint a koronavírus ideje alatt nagyon fontosak, hogy a templomok nyitva legyenek.

Nyitva lesznek a templomok

A katolikus templomokat továbbra sem zárják be, nyilvános istentiszteleteket is lehet tartani, de a megyés püspökök felmentést adnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól – közölte pénteken a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Fontosak a templomok”

Az Egyházi Törvénykönyv értelmében az egyes megyés püspökök ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak. „A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk” – írták.

Be kell tartani a korlátozásokat

A nyilvános istentiszteletek csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban végezhetők, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

A húsvéti szertartásokról később döntenek

Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyés püspök, ha úgy ítéli meg, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Ezt a felmentést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megyés püspökei megadják. A húsvéti szertartásokról később döntenek. 

Nagyböjti imádság

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azt kéri, hogy nagyböjti imádságainkat ajánljuk fel egész népünkért, különösen azokért, akik a járványban érintettek, és kiemelten azokért, akik a mindennapi élet területein most is értünk dolgoznak. Segítő szeretettel figyeljünk idősebb és veszélyeztetettebb embertársainkra.

Meghalt a bazilika plébánosa

Egy héttel ezelőtt halt meg koronavírusban elhunyt a Szent István-bazilika plébánosa, Snell György. A bazilikában szolgáló káplán atyák is elkapták a fertőzést, emiatt szünetelnek a misék a bazilikában.

Megszólalt Erdő Péter

„Snell György püspök életéért és szolgálatáért hálásak vagyunk, és imádságunkkal a Mindenható Isten irgalmába ajánljuk. A temetéséről később rendelkeznek” – mondta a bíboros.

Karanténban vannak a bazilika papjai

Erdő Péter bíboros az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye még aznap Facebook-oldalán megosztott videóban kijelentette, hogy „egy darabig, amíg a karantén ideje tart, a Szent István-bazilikában szüneteltetni kell az istentiszteleti életet.”

Más is koronavírusos lett

Nemcsak Snell György, hanem a plébánián szolgáló káplán atyák is elkapták a vírust. „Éppen ezért meg kell vizsgáltatni az összes kontaktszemélyt, vagyis a Szent István-bazilikában dolgozó világiakat is” – mondta Erdő Péter.

Fertőtlenítik a bazilikát

A bíboros arról is beszélt, hogy a bazilikát azonnal fertőtleníteni kell, hogy még a nagyhét előtt újra kinyithasson. „Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy kellő fertőtlenítés után, megfelelő idő elteltével, de még a nagyhét előtt újraindulhasson a liturgikus élet Budapest főtemplomában.”A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: mise a Szent István-bazilikában – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu