Manapság már szinte minden weboldalon belefuthatunk valamelyik szerencsejátékos vagy sportfogadási oldal hirdetésébe. Ezek a fogadóirodák és oldalak rendkívül népszerűek lettek az elmúlt években és sok ember számára nyújtanak jó szórakozási lehetőséget és időnként egészen jó összegű nyereményeket. Plusz egy jó sportfogadás bónusz lehetővé teszi, hogy úgy fogadjunk egy-egy meccsre, hogy a saját pénzünket fel sem kell használnunk.

Vannak régóta népszerű fogadási formák, mint a foci fogadás vagy éppen egy-egy klasszikus nyerőgép egy online kaszinóban. De arról kevés szó esik, hogy a szerencsejátékok bizonyos emberek esetén függőséggé válhatnak.

A szerencsejáték függőség pedig teljesen tönkreteheti egy ember és családja életét. Ez egy fokozatosan kialakuló betegség, tehát ha a múltban már gond nélkül játszottunk és fogadtunk, akkor is kifejlődhet még nálunk a következő időszakban. A játékra irányuló inger annyira erős lehet, hogy súlyosabb esetben az ilyen szerencsejátékosok lophatnak, csalhatnak és egész életük megtakarítását élhetik fel. Vannak jelek, amelyek mutatják, ha a szerencsejáték problémává fejlődik ki és minél előbb észrevesszük ezeket a jeleket, annál jobb az esély a gyógyulásra.

A szerencsejáték függők lehetőségei a gyógyulásra

Szóval a szerencsejáték függőségből van lehetőség meggyógyulni, de fontos, hogy mielőbb kérjünk megfelelő segítséget. Az online sportfogadás oldalak és az online kaszinók egyaránt érintettek a problémával, hiszen ezen platformokon egyre többen és többen játszanak. Ráadásul sokak számára a sportfogadás mint megélhetés is felmerül célként, annak ellenére, hogy nagyon kevés olyan szerencsejátékos van, akinek ez tényleg sikerül is. A szerencsejáték függőség már attól a pillanattól kezdve kialakulhat, hogy játékba küldjük az első fogadásunkat, de akár évek alatt is kialakulhat. Nőhetnek a tétjeink, egyre több időt tölthetünk a különféle oldalakon és igazából már nem is jelent örömöt nekünk a játék. A legnagyobb veszélyben azok vannak, akik hosszú ideig folyamatosan játszanak olyan játékokkal, amelyek ezt lehetővé teszik.

A sportfogadás esetében valamennyivel kisebb az esélye a függőség kialakulásának, mert egy online nyerőgépen hihetetlen sokat lehet akár már egyetlen óra alatt is pörgetni. Nem lehet tudni jelenleg, hogy milyen okok vezetnek a szerencsejáték függőséghez. Azt tudjuk, hogy a környezeti tényezők és a családban már előforduló hasonló problémák növelik az esélyét annak, hogy mi is szerencsejáték függők leszünk. A jelek, amiket ki lehet szúrni, általában elég egyértelműek.

  • Sokkal több pénzt költ egy játékos, mint amennyit költhetne,
  • nem foglalkozik a családjával,
  • egyre többet marad távol a munkájától,
  • sokkal több időt tölt játékkal, mint korábban
  • és elkezdi titkolni szenvedélyét.

Ez csak néhány fontos jel, amelyet ki lehet szúrni egy szerencsejáték függő esetén. Tegyük fel, hogy a szerencsejáték függőség jeleit már azonosítottuk. Adódik a kérdés, hogy mit tegyünk? A legfontosabb először is az, hogy beszéljünk a játékossal és próbáljuk meg rávenni, hogy kérjen segítséget. Ha kell, adjunk neki mi iránymutatást, hogy tud segítséget kapni. A legjobb online sportfogadás oldalak ma már mind kínálnak segítséget a függőség leküzdésére. Mert egy legális és megbízható online bukméker nem csak sportfogadás bónusz lehetőségeket kínál, de segíti a játékosokat abban, hogy ne alakuljon ki náluk függőségi probléma.

Ezek fontos kérdések, ugyanis saját akarata nélkül nem fogunk tudni senkinek segíteni. Mert lehetséges a gyógyulás a szerencsejátékkal kapcsolatos problémákhoz, de ehhez az kell, hogy az érintett felismerje a problémát. Mert ha az érintett védekező álláspontba helyezkedik vagy titkolózni kezd, akkor nem lesz könnyű dolgunk. És hát az előbb gyógyulásról esett szó, de valójában ebből a problémából nem lehet kigyógyulni, csak tünetmentes helyzetbe lehet kerülni. A foci fogadás annyira ott van minden kanyarban, hogy nem lehet innen már mértéktartóan játszani, akinek egyszer volt problémája, már csak úgy tud kilábalni belőle, ha elkerülni a szerencsejátékos oldalakat. És ez nem is annyira könnyű dolog, tekintve, hogy milyen napjaink online világa.

Ebben egyébként segítenek is az oldalak, hiszen van lehetőségünk akár ki is zárni magunkat a legjobb oldalakról. Ha a sportfogadás mint megélhetés volt életünk része, akkor még nehezebb lesz kiszállni az ördögi körből, hiszen akkor még a pénzügyek is a játékhoz kötnek minket. A gyógyulást segítheti az, ha van egy szponzor az adott játékos mellett, aki támogatja és segíti a nehéz pillanatokban. Hiszen reklámok jönnek szembe nap mint nap és ha mellettünk van a család vagy valaki más segítő, akkor könnyebben ellen tudunk állni. Mert akár egyetlen új fogadás is visszalökhet minket az út elejére, úgyhogy dolgoznunk kell azon, hogy elkerüljük a csábító helyzeteket és “triggereket”.

Ahogy szakértőnk, Hoffmann Ivett is rámutat: „a gyógyulást elérhetjük egyszerű beszélgetős terápiával, kognitív terápiával, de sokak számára orvosságra és támogatói csoportokra van szükség. Ez utóbbiak akkor kerülhetnek szóba, ha egyébként a szerencsejáték függőség depresszióval, bipoláris zavarral vagy akár szorongásos zavarokkal társul. Nincsen egyértelmű megoldás és segítség, minden eset más és más.” Ha további cikkek érdekelnek a szakértőtől, akkor bátran kattintsunk ide. És ha azt a kérdést akarjuk megválaszolni, hogy lehetséges-e a gyógyulás a szerencsejáték függőségből, akkor azt mondhatjuk, hogy igen, egy tünetmentes állapot elérhető. Ennek legfontosabb tényezője az, hogy az adott ember beismerje, hogy függő és problémája van. Ha ezt megteszi, akkor már szinte nyert ügyünk van, mert akkor már nyitott lesz arra, hogy segítsünk rajta. És még azt is meg kell említenünk a végén, hogy a támogatás létfontosságú. Tehát ha a barátunk vagy családtagunk esetén függőséget észlelünk és ő hajlandó is segítséget kérni és fogadni, akkor maradjunk mellette végig, támogassuk és segítsük. Ne felejtsük el, hogy csak így fog sikerülni neki.

(X)