A sportfogadásnak nagy múltja van Magyarországon, a szervezett fogadások első formái a 20. század elején ugyanis már megjelentek. Viszont akkoriban a fogadások elsősorban illegális bukmékereken és földalatti szerencsejátékos körökön keresztül zajlottak. Az 1989-es változásoknak köszönhetően azonban a magyar kormány elkezdte legalizálni és szabályozni a szerencsejáték különböző formáit, köztük a sportfogadást is.

Azóta természetesen nagy utat tett meg a sportfogadás, ami ma már online formában, az olyan népszerű weboldalakon érhető el a legkönnyebben, mint az Unibet magyar weboldala is, mely manapság a játékosok egyik legnagyobb kedvence. Lássuk viszont, hogy honnan indult és mivé lett a sportfogadás Magyarországon, figyelembe véve az összes legfontosabb állomást.

A legfontosabb szabályozások

Miután hivatalosan is legálissá vált a szerencsejáték az 1989-es évek után, természetesen hamar rájöttek, hogy különböző szabályozások is szükségesek lesznek annak érdekében, hogy a játékosok biztonságos közegben érhessék el a jobbnál-jobb játékokat. Épp ezért, ez volt az az időszak, amikor a NAV a leginkább megvetette a lábát ebben a világban, azóta pedig az adózás miatt szinte már összes is forrt a neve a szerencsejátékokkal.

Ha ugyanis napjainkban online vagy személyesen nyereményre tennél szert, a NAV felé adózási kötelezettséggel tartozol, csak úgy, mintha valódi jövedelmed érkezne a számládra.

A 2014-es változások

A magyar kormány 2014-ben új szerencsejáték törvényt fogadott el, amely megnyitotta a piacot a magánszolgáltatók előtt is, ami bár európai viszonylatban későinek számított, de így is hatalmas lépés volt afelé, hogy az online kaszinók elérhetővé váljanak a magyar játékosoknak. Ez az új törvény lehetővé tette ugyanis, hogy más cégek is engedélyt kérjenek sportfogadási szolgáltatások működtetésére a legnagyobb magyar szerencsejáték szolgáltatón kívül. Ez pedig természetesen növelte az engedélyezett kaszinók és sportfogadási weboldalak számát egy viszonylag rövid időn belül.

Az új törvény eredményeképpen számos nemzetközi sportfogadási szolgáltató lépett be a magyar piacra, köztük olyan népszerű nevek, amik azóta is a játékosok kedvenceként az első helyeken szerepelnek a szerencsejáték magyar piacán.

A magyarországi sportfogadási piac a 2014-es szerencsejáték törvény elfogadása óta tehát jelentős növekedésen ment keresztül. A kormány számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy a piac szabályozott és átlátható maradjon, így például magas szintű előírásokat állapított meg az engedélyekre vonatkozóan, de figyelemmel kíséri és kikényszeríti a szabályok betartását is. Mindazonáltal szigorú pénzmosás elleni intézkedéseket is bevezetett, hogy ezzel a piac minden szereplőjét védeni tudja.

A 2020-as változások

Ezután a következő években kevés esemény történt a magyar szerencsejáték piacán. Sőt mi több, egészen 2020-ig kellett várni, hogy egy újabb nagymértékű változás történjen ebben a világban.

  • 2020-ban a magyar kormány különleges szerencsejáték adót vetett ki az üzemeltetőkre
  • Ez pedig óriási vitát váltott ki
  • Ennek eredménye pedig végül több szolgáltatót a piac elhagyására késztetett

E törvényt egyébként azért is érték ekkora kritikák, mert az adó alapja a szolgáltatók forgalma volt, nem pedig a nyereségük, ezért diszkriminatívnak tartották, mivel aránytalanul nagy mértékben sújtotta a nagyobb szolgáltatókat.

Ezen kihívások ellenére a magyarországi sportfogadási piac várhatóan tovább fog növekedni az elkövetkező években. Ahogy a technológia tovább fejlődik, és a sportfogadási lehetőségek száma növekszik, valószínű, hogy egyre több magyar játékos fog sportfogadási tevékenységet folytatni.

Mit hoz a jövő?

Összességében a sportfogadás hosszú és gazdag múltra tekint vissza Magyarországon és bár több változás is történt, a piac nyitva áll a külföldi szolgáltatók előtt is. Éppen ezért, szinte biztos, hogy a következő években egyre több és több weboldal, ahogy egyre több játékos is megjelenik majd a piaci szereplők között. A szerencsejáték fejlődése ugyanis határtalan, az újítások pedig kiváló alapot biztosítanak annak, hogy egyre jobb és minőségibb köntösbe öltöztetett online weboldalakon próbálhassák ki a szerencséjüket a magyar játékosok.

Éppen ezért, ha érdekelnek a játékok, érdemes neked is beszállnod, hogy ne maradj le semmi fontosról, ami várhat rád ebben a világban.

Kiemelt kép forrása: Pixabay.com

(X)