Amire megszokjuk az önkiszolgáló pénztárakat, már azokra sem lesz szükség. A Tesco kedden megnyitotta első pénztárgép nélküli áruházát egyelőre Londonban, de ha beválik, villámgyorsan Magyarországon is találkozhatunk ezzel a megoldással. A legtöbb élelmiszerbolt végleg szakítana a pénztáros nénikkel, úgy tűnik pár éven belül ők tényleg új munkahelyet kereshetnek maguknak.

Végveszélyben a pénztárosok

Régóta beszélnek a felvilágosultabb politikusok arról, hogy fel kell készülnünk a robotok korszakára, az automatizáció ugyanis rengeteg munkahelyet fog megszüntetni. Úgy tűnik a bolti pénztárosok állásai végveszélybe kerültek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kassza nélküli bolt

Kedden London központjában a Tesco megnyitotta első kassza nélküli boltját- adta hírül a BBC. Az üzletet úgy alakították át, hogy a vásárlók termékszkennelés és pénztár használata nélkül vásárolhassanak és fizethessenek. Vagyis leveszik az árut a polcról és kisétálnak.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Nagy testvér nagyon figyel

A Tesco szerint “kamerák és súlyérzékelők kombinációja” fogja megállapítani, hogy a vásárlók mit vettek le a polcról, és az üzletből való távozáskor közvetlenül az alkalmazáson keresztül számlázzák ki nekik a termékeket.

Nincs sorban állás a pénztárnál

A GetGo néven ismert új formátum az Amazon által megnyitott hasonló üzleteket követi. A Tesco.com alkalmazással rendelkező vásárlók felvehetik majd a szükséges élelmiszereket, és rögtön ki is sétálhatnak az üzletből. A technológiát az izraeli Trigo technológiai start-up cég biztosítja, amely hasonló partnerséget kötött németországi és hollandiai szupermarketekkel.

Zökkenőmentes fizetés

Kevin Tindall, a Tesco Convenience ügyvezető igazgatója elmondta: Legújabb innovációnk zökkenőmentes fizetést kínál a “mozgásban lévő” vásárlóknak, segítve őket abban, hogy még több időt takarítsanak meg. Ez egyelőre csak az egyik üzletben zajló próbaüzem, de kíváncsian várjuk, hogy vásárlóink hogyan reagálnak rá.

Pénztárgép nélküli technológia

A Tesco azonban nem az egyetlen szupermarket, amely a pénztárgép nélküli technológiával kísérletezik. Az Amazon Fresh-nek már három “csak kisétálunk” boltja van Londonban, miután 2018-ban kezdetben Amerikában már bevezették a technológiát. Egy ilyen bolt működését mutatja be a cikkünk alján elérhető videó.

Megismerik a vásárlóikat

A technológia egyik fontos aspektusa az adatszerzés a Tesco számára, és hogy próbálják minél inkább optimalizálni a termékkínálatukat. A cég Clubcard programjának már 6,6 millió felhasználója van az alkalmazásban, így a kiskereskedő “nagyon elől jár”, amikor arról van szó, hogy a vásárlók vásárlási szokásaikra vonatkozó információkat felhasználva személyre szabott élményt nyújtsanak számukra.

Nagy bajba kerülhetnek a pénztárosok

Az egyre magasabb bérköltségeket is megtakarítja a Tesco az új rendszerrel. Ha Magyarországon is megjelennek majd az ilyen boltok, több ezer pénztáros kerülhet az utcára. Ha ezek az emberek nem találják meg a következő munkahelyüket, vagy nem képzik át magukat, nagy bajba kerülhetnek. Arról nem szólt a BBC tudósítása, hogy a kassza nélküli boltokban olcsóbban lehet-e majd vásárolni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így működik az Amazonnál az a rendszer, amit most a Tesco is kipróbál

Kiemelt kép: Tesco Budaörs – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu