Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Az ország leghosszabb drótkötélpályája épülhet meg Budapesten

Az ország leghosszabb, 1410 méter hosszú drótkötélpályája épülhet meg Budapesten, a Zugligeti Libegő felső állomása és a János-hegyi Erzsébet-kilátó közötti gyalogos ösvény felett futna, a Pest Vármegyei Kormányhivatal erre írt ki környezetvédelmi hatósági eljárást, írta meg a Pénzcentrum.

1410 méter hosszú lesz

A Pest Vármegyei Kormányhivatal, a környezetvédelmi hatósági eljárás megindításáról szóló közleménye szerint a ZipLine BDP Kft. egy 1410 méter hosszú átcsúszó (zipline) pályát építene a XII. kerületben található János-hegy, Hunyad-orom és Zugliget térségében. – írta a portál. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az Erzsébet-kilátóig nyúlna

A rövid ismertető szerint a pálya indító állomása a Libegő felső állomása és a János-hegyi Erzsébet-kilátó közötti gyalogos ösvény mellett lenne.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Majdnem 70 méter lenne a legmagasabb pont

A drótpálya földfelszín feletti legnagyobb magasságát a Zugligeti Niche kemping fölött érné el (68,37 méter), és a Libegő nyomvonalát a felszíntől számított 25,38 méter magasságban keresztezné.

A Zugliget úti légteret is átszelné

A zipline pálya a Zugligeti út légterét (a Libegő alsó állomása mellett) mintegy 42,48 méter magasságban szelné át

Több mint 15 ezer négyzetméteres területet érinthet

A tervezett beruházással érintett teljes igénybevételi területnagysága 15 113 négyzetméter lenne.

Erre alakult cég építené

A leírás szerint a Natura 2000-es területre tervezett átcsúszó pályát – divatosabb nevén zipline – a ZipLine BDP Kft. építené, a legmagasabb pontja a Zugligeti Niche kemping fölött lenne 68,37 méteren, és 25,38 méter magasságban keresztezné a libegő nyomvonalát.

A pályának három állomása lenne

Erzsébet-kilátó, Hunyad-orom, Völgy-állomás a Zugligeti Libegő területén.

Aggódó posztok is megjelentek

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Facebookon kiposztolta a beruházás terveit, és ijesztőnek nevezte azokat, a poszt alatti kommentek alapján pedig sokan attól tartanak, hogy az építkezés erdőirtással jár majd.

Környezetvédelmi hatósági vizsgálatra van szükség

A dokumentum szerint a tervezett beruházás környezetvédelmi hatósági vizsgálatára azért van szükség, mert a szakzsargon serint a „szabadidő eltöltésére szolgáló állandó létesítmény” védett természeti területen lenne, így a vizsgálat lefolytatása törvényi előírás.

A Libegő sem jár most

A kedvezőtlen időjárás miatt nem jár a zugligeti Libegő – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerda délelőtt közösségi oldalán. Az intézkedés visszavonásig érvényes.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Facebook

Exit mobile version