Számviteli és pénzügyi szakemberek ezrei vettek részt a világ minden tájáról az idei első negyedévi Global Economic Conditions Survey felmérésben, amely szerint a kutatások 12 éves történetében ez az első három hónap mutatja a legnagyobb ugrást a gazdaság iránti bizalom terén. Az Association of Chartered Certified Accountants, azaz az Okleveles Könyvvizsgálók és Mérlegképes Könyvelők Egyesülete felmérése a legnagyobb volumenű a rendszeres globális gazdasági felmérések körében.

Az USA-beli rendkívül erős fiskális ösztönzés javította az idei év globális gazdasági várakozásait, de emelkedett a globális rendelésállomány indexe is, ami összhangban van a világgazdaság várható további fellendülésével, amire az ACCA az idei év második felében számít. Az optimistább pénzügyi szakemberek számának értéke 26 ponttal nőtt a kevésbé optimistákhoz képest, tehát növekszik a világgazdaság erősödésébe vetett bizalom – mutatja az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) globális szervezet magyar szakemberek bevonásával készült legújabb gazdasági felmérése. Lesz tehát mit elkölteni a különböző online kaszinókban, így a campobet felületein is. A várakozások szerint az év végére a gazdaság visszatérhet a koronavírus-világjárvány előtti szintre, legyen szó a megrendelések, a foglalkoztatás vagy akár a beruházások volumenéről. Emellett viszont növekednek az inflációval kapcsolatos aggodalmak és a gazdasági környezet továbbra is bizonytalan.

Bizakodóak a magyar pénzügyi szakemberek is

Magyarországon az Association of Chartered Certified Accountants szervezetnek több mint 1100 hallgatója és tagja van jelenleg, akik auditor, tanácsadó, pénzügyi vezető, kontroller pozíciókban vagy szolgáltatóközpontokban, valamint nem állami intézményeknél dolgoznak. Viera Kučerová, az ACCA Magyarország, Csehország és Szlovákia régiójának igazgatója szerit az Okleveles Könyvvizsgálók és Mérlegképes Könyvelők Egyesülete által mért globális gazdasági barométer sokkal optimistább képet ad az idei év első negyedévére vonatkozóan, mint korábban. Ennek következtében nagymértékben nőtt a pénzügyi szakemberek bizalma. A többféle hatékony oltóanyag engedélyezése és bevezetése is jelentősen javította a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság megszűnésének kilátásait. A szakember hozzátette: „A gazdasági fellendülés iránti bizalom növekedését a magyar pénzügyi szakemberek körében is tapasztalhatjuk. Mint mondotta, a fellendülés valószínűleg nem lesz olyan gyors, és a német gazdaság fejlődésétől és az autóipar növekedésétől is függ majd. A pandémia okozta válság azonban pozitív lendületet adott bizonyos ágazatoknak – például az informatikának vagy a nanoszálakat használó innovatív technológiáknak. A magyar gazdaságot az emberek elhalasztott kereslete is segítheti, amely a megtakarítások nagyobb volumenében mutatkozik meg.”

A cégek még mindig félnek a csődtől

A két úgynevezett félelem-mutató az első negyedéves felmérésben ellentmondásos eredményeket mutat, merthogy jelentősen csökkent az ügyfelek vállalkozásainak bezárásától való félelem, azonban a szakemberek még mindig félnek a beszállítók csődjétől. Mindkét index továbbra is viszonylag magas szinten van, ami egybehangzó vélemények szerint egyértelműen a globális gazdaságban még mindig uralkodó, nagyfokú bizonytalanságot jelzi.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!