Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Biztonsági őröket vezényeltek az Aldi benzinkútjaihoz, egyenruhások figyelik az autósokat

Az Aldi nem állította le az üzemanyagok árusítását az automata benzinkútjaikon, inkább biztonsági őröket béreltek fel, hogy ők ellenőrizzék az autók rendszámát. Csak a magyar rendszámú autók kaphatnak olcsóbb üzemanyagot.

Kutaknál posztoló biztonságiak

Piaci információink szerint az Aldi automata benzinkútjainak üzemeltetésén a gépjármű honosságának ellenőrzését úgy oldották meg, hogy szerződést kötöttek egy biztonsági céggel, és az őrök nézik, melyik kocsi magyar, melyik külföldi. A kutaknál posztoló biztonságiak terelik az autósokat a piaci árú illetve a hatósági áras, 480 forintos kútfejekhez. Május 27-től ugyanis hatósági áron már csak a magyar rendszámmal és forgalmival rendelkező autósok tankolhatnak a normál kútoszlopokon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elismerte az Aldi, hogy biztonsági őrök dolgoznak nekik

A 24.hu megkérdezte az Aldit, akik a következő választ adták: Az Aldi Diszkont automata töltőállomásain valóban biztonsági őrök alkalmazásával oldották meg, hogy az eddig megszokott 7-20 óra közötti nyitvatartási időszakban az autósok a jogszabályi előírásoknak megfelelően tankolhassanak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Jelentős többletköltség

A nem magyar rendszámmal rendelkező gépjárművek a piaci árakat alkalmazó töltőoszlopokat vehetik igénybe. Az üzemeltető számára ez jelentős többletköltséget okoz, ami hosszú távon nem fenntartható, de az üzemeltető mindent megtesz az üzemanyag-ellátás biztosítása érdekében – tették hozzá.

Részleteket nem tartalmaz a rendelet

kormányrendelet nem tartalmazza ugyan, hogy minden, hatósági áron tankolni szándékozó autósnak be kell mutatnia a forgalmit, azt viszont igen, hogy az üzemanyagtöltő-állomás üzemeltetője, vagy képviselője kétséget kizáróan meg kell hogy állapítsa a gépjármű honosságát. De hogy ennek mi a módja, arra nem tér ki az előírás. Csak azt rögzítik, hogy ha a honosság nem állapítható meg, akkor a benzinkút képviselője „felhívja” a vásárlót arra, hogy okirattal igazolja azt.

Lehetőség az olcsóbb üzemanyag

A legtöbb kúton ezt úgy oldják meg, hogy a benzinkutas a fizetésnél szól a vásárlónak, ha olcsóbb üzemanyagot szeretne mutassa meg neki a forgalmit. Hivatalosan ugyanis ezt az okmányt csak az ellenőrzésre jogosult szervezet kérheti el. A benzinkutasok tehát lehetőségként kínálják fel az olcsóbb üzemanyagot, cserébe viszont az autósnak önként kell megmutatnia az okmányát.

12 ezer forint spórolható meg

veszélyhelyzeti rendelet azt rögzíti, ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az üzemanyag csak nem hatósági áron, azaz piaci, teljes áron értékesíthető. A tét nem kicsi, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint akár 12 ezer forintot spórolhat meg egy autós egy 50 literes tankolásnál.

Minden kúton kicsit más a rendszer

A benzinkutaknál egyébként ahány ház, annyi szokás. A 24.hu gyűjtése szerint szinte mindenhol másként oldják meg a rendelet betartását. A beszámolók alapján múlt pénteken Budaörsön a Mol-kúton elkérték a forgalmit. Egy másik magyar autósnál viszont nem volt ilyen irat, „mert csak leugrott tankolni”. Ebben az esetben elnézték neki a mulasztást, de figyelmeztették, legközelebb a teljes árat kell kifizetnie, ha nem hozza magával az okmányt.

Kérik és nem kérik a forgalmit

Múlt szombaton a Budaörsi úton kifelé az M1 irányában a Mol-nál a pénztáros azt mondta, ő ugyan nem kéri a forgalmit senkitől, bár a kútra ki volt írva, hogy a belföldi rendszámot igazolni kell a forgalmival. A piliscsabai Mol-kúton viszont elkérték a forgalmit. Vissza is kellett menni érte a kocsihoz.

Magyar papír?

Egy férfinél nem volt forgalmi, amikor egy Mol-kúton tankolt – ki is kellett fizetnie a teljes árat. Bag határában az OMV-kúton a kutas csak annyit kérdezett, hogy „magyar a papír?” A pénztáros is ugyanígy tett, majd kiadta a nyugtát, hatósági árat kellett fizetni. Szegeden az M5-ösnél az egyik kútnál a pénztáros kérte a forgalmit, ráadásul úgy, hogy a kamera is lássa.

Nagy a tét

A kutak üzemeltetőinél is nagy a tét, ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, akkor az üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető. Ha ezt nem tartja be a kút, akkor egy NAV-ellenőrzés során 6-15 millió forintos büntetést is kiszabhatnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció, Aldi benzinkút – Forrás: Facebook/Aldi – BPK-montázs

Exit mobile version