Orbán Viktor aláírt egy új szabályt, melynek értelmében néhány intézmény mentesül a korábban bevezetett 18 fokos szabály alól.

Megjelent a Közlönyben

A rendelet már a Magyar Közlönyben is megjelent, amely módosítja az egyes intézmények veszélyhelyzeti működését, számolt be róla a 24.hu.

18 fokos szabály

A 18 Celcius-fokos szabály nem érvényes olyan sportlétesítményre, amely esetében az adott sportágra vonatkozó, jelen rendelet hatálybalépését megelőzően hatályba lépett országos vagy nemzetközi szakszövetségi előírások alapján az edzés és verseny körülményeire való tekintettel 18 Celsius-foknál magasabb léghőmérséklet biztosítása szükséges.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A sportlétesítményekre nem vonatkozik

Azokra a sportlétesítményekre sem érvények, amely nem üzleti célú közösségi, szabadidős vagy kereskedelmi céló szálláshely-szolgáltatást is biztosít. A rendelet pénteken már hatályba is lép.

A középiskolákban 18 fok lehet

Ahogy arról korábban a BudapestKörnyke.hu is beszámolt szeptember közepén megjelent a kormányhatározat, amely kimondja, az állami intézményeket 18 fokra kell felfűteni a téli időszakban. Ez a középiskolákra is vonatkozik, az általános iskolákban azonban 20 fok lesz.

Szeptember elején jelentették be

Arról, hogy az állami intézményekben maximum 18 fok lehet még szeptember elején döntött a kormány, erről akkor Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az aktuális Kormányinfón számolt be. A részletekről itt írtunk.

Nehéz időszak

A 18 fokos szabály miatt azonban számos intézmény került nehéz helyzetbe, mint azt portálunk is megírta nemrégiben felsőoktatási intézmények is bajban vannak.

Takarékoskodni kell

A takarékoskodás jegyében szigorú intézkedéseket vezetnek be, mert nem szeretnének ráfázni. A hallgatóknak pedig garantáltam legfeljebb csak egy-két szigorlaton lesz melegük a téli vizsgaidőszakban.

Nem csak a BGE spórol

Más felsőoktatási intézmények is szeretnének takarékoskodni, ahol csak tudnak. Az állami egyetemeken (ELTE, a Műegyetem, a közszolgálati egyetem, a képzőművészeti, a Zeneakadémia és a bajai Eötvös József Főiskola) maximum 18 fokra lehet felfűteni a helyiségeket.

Kapcsolódó:

Spórolás: nem lesz melegvíz a Budapesti Gazdasági Egyetem mosdóiban, a tantermeket 18 fokra fűtik fel

Fotó: Puskás Aréna – Forrás: MTI