Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Durva dolgokat művelhet a lájkvadászat, a Youtube és a videójátékok tömege a gyerekekkel – állítja a pszichológus

Hatalmas generációs szakadék van a szülők és a gyerekek között, ami napról napra mélyül, miközben a kicsik a digitális világ dzsungelében, annak farkastörvényei szerint nevelkednek – mondta Tóth Dániel pszichológus az Üzlet & Utazás legújabb epizódjában. A szakember szerint a közösségi média a belső értékeinket kiüresíti és sok veszély leselkedik ezeken a platformokon a gyermekeinkre.

Generációs szakadék

Tóth Dániel elmondta, hatalmas generációs szakadék érzékelhető a felnőttek és a gyerekek között, de ha valaki csak a negatívumokat hozza fel a digitális térrel kapcsolatban, azzal újabb éket ver közéjük. Éppen ezért ő mindig a kiegyensúlyozott álláspont híve, a veszélyek mellett a pozitívumokról, pozitív lehetőségekről is beszél. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mauglisodás

Az elmúlt 50 évben a technológia elképesztő fejlődésen ment keresztül, az idősebb generáció egyre lemarad, a fiatalabbak pedig magukra maradnak. Ez a mauglisodás, a digitális elveszettség – állítja a szakember.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az internet farkastörvényei

A gyerekek a digitális világ dzsungelében annak farkastörvényei szerint nevelkednek. Számukra nem opció, hogy töröljék magukat, mert az online jelenlét olyanná vált, mint a levegő. A szülők pedig nincsenek képben, vakok arra, mit csinál a gyerekük. Azt hiszik, a lakásban nem lesz baja, pedig bármikor betalálhatják az interneten – hangzott el a műsorban.

Telefon elé ültetik a piciket

A digitális nevelés már akkor elkezdődik, amikor a gyerek megszületik, de a legtöbb esetben ez nem tudatos, vagy konstruktív módon zajlik. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint kétéves korig nullán kéne tartani a digitális időt, de már ebben az életkorban is sokan telefon elé “ültetik” a kicsiket.

Beleszeretnek a gyerkek a Youtube színes világába

Ők nagyon beleszeretnek ebbe a világba, hiszen színes, dinamikus audiovizuális intercsomagjuk semmilyen offline ingerhez nem fogható. Ha nézhetik, azonnal varázslatra történik valami számukra, de közben fejlődésük minden órával eltávolodik az egészségestől, és a figyelem zavarok, viselkedéses zavarok, akár autisztikus minták felé indulnak el.

Autisztikus tünetek

Az autisztikus tünetek 2 és 3 éves kor között jelentkeznek, de néha már másfél éves gyerekeknél is diagnosztizálható. Fontos tisztában lenni a tünetekkel, mert a korai felismerés sokat segíthet az autizmussal élő gyerekek képességeinek fejlesztésében. Az autista gyerekek gyakran tiltakoznak a változások ellen, nem vagy ritkán használnak szemkontaktust, egyoldalúan kommunikálnak. Visszhangszerűen utánozzák a beszédet, sokszor nem játszanak más gyerekekkel, csak ha a felnőtt segíti őket, sokszor látszólag indokolatlanul nevetnek, sírnak vagy kiabálnák. Nem értik mások szándékait, érzelmeit, válogatósak, érzékenyek az ételek színére, állagára, mások kezét húzzák a nem kívánatos tárgyakhoz.

Tiltani sem szabad a mobilozást és a videójátékokat

A pszichológus szakember szerint meg kell találni az arany középutat, mert természetesen az sem jó, ha valakit 10 éves koráig távol tartanak minden technológiai újdonságtól és akkor csöppen bele. Érdemes a szülőknek a gyerekekkel együtt felfedeznie ezt a világot, beszélgetni róla, hogy mire saját telefonja lesz, minél inkább felkészüljön a veszélyekből és tudatosan használja az eszközt.

Függőségi spirálba kerülhet a gyerek

A pszichológus példaként említette, hogy az úttesten 50 évvel ezelőtt is úgy kellett átkelni, mint ma, a járművek sebessége lakott területen nem változott az elmúlt 20 évben de az adatforgalom sebessége, és vele a digitális tér csak az elmúlt 20 évben is elképesztően sokat fejlődött. A legtöbb szülő mégsem foglalkozik ezzel, nem kér segítséget, nem beszél erről gyerekével addig, amíg ki nem borult a bili: csak akkor fordulnak segítségért, amikor beüt valami például a gyerek belekerül a függőségi spirálba, nem érdekli semmi, agresszív és kezelhetetlen stb. “Ilyenkor szoktak megkeresni a legtöbben” – mondja, ugyanakkor hozzá teszi:

Nem a videójáték teszi tönkre a gyerekeket

„Nem a videójáték teszi tönkre a gyereket, hanem a rossz életvezetési mód. Ha hagynám, hogy a gyerekem csak csipszen éljen, annak is meglenne a negatív következménye, fontos a kiegyensúlyozott életmód. A pandémia alatt ráadásul megugrott a digitális problémák száma, mert sokkal nehezebben fenntartható az offline-online egyensúly” – mondja a szekember.

Gyorsan fejlődik a technológia

Az egészséges az lenne, ha a szülők elfogadnák, hogy a technológia olyan gyorsan fejlődik, olyan meghatározó hatással van gyermekeinkre, hogy azzal heti szinten foglalkozni kell mintegy updatelni a szülői szoftvert. “A legjobb, ha a szülő és a gyerek partneri viszonyban tud ezen dolgozni” – magyarázta Tóth Dániel

Készségfejlesztő is lehet a videójáték, ha jól használjuk

Azon túl hogy az egészségtelen mértékű játék egyértelműen káros, egészséges keretek mellett számos készséget fejleszthet is, és ha valaki odafigyel, milyen játékokat szeret a gyereke, illetve hogyan játszik azokkal az a későbbi pályaválasztásnál is rendkívül hasznos lehet. Hisz számos készséget gyakorolhatunk a játékokban ami később könnyen sikeres szakemberré tehet.

Veszélyes a közösségi média

A pszichológus veszélyként emlegette a közösségi médiát is, ahol a digitális agresszió, a zaklatás, a trollkodás, a sexting és a like vadászat kivagyiság sem ritka. És itt jön be a képbe, hogyha annyit érsz ahány like-od van, akkor a gyerekek a lájkok alapján ítélik meg magukat, azokért kvázi eladják magukat.

Kiüresít a lájkvadászat

„A közösségi oldalak a belső értékeinket kiüresítik, a lájkvadászat kultúrával az ember magából csinál terméket. Pedig ez tiszavirág életű dolog, az egyik szelfi így teljesít, a másik úgy. Ha egy gyereknek hirtelen lesz pár száz lájkolója, a fejébe száll, hogy jobb mint a többiek, aztán hirtelen mintha egy lufit kipukkasztanának ez semmivé válik” – tette hozzá. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version