Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Édes és krémes csábítás

A likőrök világa izgalmas és sokszínű. A keserűtől az édesig terjedő ízskálán kóstolhatjuk őket. Önmagukban és koktélalapként is fogyasztják, népszerűségük töretlen évtizedek óta. A nyárhoz egy frissítő ízvilágú, a karácsonyi ünnepekhez pedig egy édes krémlikőr illik a legjobban.

A Drinkmix krémlikőr és likőr kínálatában garantáltan mindenki megtalálhatja a szezonhoz és az ízléséhez leginkább illőt. 

A likőrkészítés története

Az első likőrök elkészítése már ősi civilizációkra visszavezethető. Ekkor csakúgy, mint a szeszes italok többségét gyógyászati ​​célokra alkalmazták őket.

A likőrök fejlődése a középkori szerzeteseknek köszönhető, akik a gyógynövénykertekben termesztett különféle alapanyagokkal kísérleteztek, miközben tökéletesítették a likőrkészítést.

A reneszánsz korszak lepárlási technikáinak és a felfedezőknek köszönhető új, egzotikus alapanyagok, fűszerek gazdagították a likőr-előállítási lehetőségeket.

Az ipari forradalom adta tömeggyártás által a társadalom még szélesebb rétegei is elérhették a likőröket ekkor már. A 20. század közepére pedig a likőrgyártás is új impulzusokat kapott az élénk színű italok térhódításával, például a kék likőr, a Blue Curacao megszületésével.

Mit hívunk likőrnek?

A likőr a francia liqueur, az pedig a latin liquorem szóból ered, amit viszont sokszor összetévesztenek az angolban használt liquor, vagyis alkoholos ital, égetett szesz szavával. A likőröket nagy cukortartalommal édesítik. Európában legalább 100 g/l, míg az USA-ban 22-25 g/l mennyiségben. Számos típust különböztethetünk meg: növényi-, gyümölcs-, krém-, tejszín-, ánizs-, tojáslikőrök is készülnek többek között. 

Az édes ízük miatt főleg a hölgyek körében lettek kedveltek már a középkorban, de a szerződéskötések lezárásaként is gyakran felszolgálták. Az úgynevezett bittereket, gyomorkeserűket, fűszer- és gyógynövénykivonatuk miatt leginkább aperitifként, digestifként fogyasztják a mai napig.

A likőrök háromféle módon készülhetnek: áztatással, lepárlással, kivonatolással.

Van különbség a krémlikőr és tejszínlikőr között?

A magyar köznyelvben a tejszín- és krémlikőr elnevezése összemosódott. Utóbbi egy édes és krémes ital, melynek többnyire whisky, rum vagy vodka az alapanyaga. Általában csokoládé, vanília, karamel, kávé vagy gyümölcs ízesítést kap, különleges fűszerekkel kiegészítve. Neve a sűrűségére utal. Ha az alapanyag nevével is ellátott likőröket nézzük, akkor ott minimum 250 g cukortartalomról beszélhetünk literenként. 

A tejszínlikőr az égetett szesz és a tejszín emulzióján alapul. Az első és legismertebb változata az Irish cream liqueur, ami ír tejszínből, finomszeszből és ír whiskeyből áll. Ez a legnépszerűbb édes likőr.

Ha kíváncsi vagy a különböző ízesítésű likőrök világára, akár a krémesebb, akár a fűszeresebb vagy citrusosabb stílusban, látogass el a Drinkmix weboldalára! Itt a világ legnépszerűbb likőrjei közül válogathasz, melyek nem csupán önmagukban finomak, hanem tökéletes koktélalapanyagok is.


Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a drinkmix.hu oldalt működtető cég.

Exit mobile version