Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Esztétikus felületkialakítás a kertben? Több lehetőség közül is választhatunk

A kerti felületek kialakításakor rengeteg szempontot érdemes figyelembe vennünk annak érdekében, hogy olyan végeredmény születhessen, mely tartós és látványos is egyben, mindemellett pedig a pénztárcánkat sem terheli meg túlzottan. Bár csak és kizárólag rajtunk múlik, hogy a saját zöldövezetünkben milyen felületeket szeretnénk viszontlátni, de abban feltehetőleg mindenki egyetért, hogy a füvesítés önmagában nem elegendő, hiszen a járdákhoz, a kiülőkhöz, esetleg a kerten keresztülhaladó autóbejárókhoz elengedhetetlen valamilyen szilárdabb felszín, ahol nem okoz gondot a sár, és télen is könnyen járható. Ebben a tekintetben rengeteg lehetőség közül válogathatunk, azonban érdemes jól átgondolni minden eshetőséget, hiszen több tekintetben sem mindegy, hogy végül melyik lesz a befutó. Lássuk az alternatívákat!

A beton gyors és egyszerű, de nem túl természetes

Nagyon sok modern kertben megfigyelhető, hogy a tulajdonosok a minimalizmus, az egyszerűség és a költséghatékonyság miatt egyszerű betonból készítenek különféle kerti felületeket, aminek a tartósság tekintetében talán tényleg nincs alternatívája, azonban nem létezik olyan megoldás, amivel egy betonfelület önmagában – tehát utólagos burkolat nélkül – látványossá és tartóssá lehetne tenni hosszabb távon.

Még rosszabb a helyzet, ha a tulajdonosok az aszfaltozás mellett döntenek. Ez most szintén egy friss trend, egyre több ingatlan közelében látható, hogy teljes feljárók és kerti járdák vannak leaszfaltozva, amit érdemes kétszer is meggondolni, hiszen gyors és elérhető árú alternatíva, azonban a benne található kátrány miatt kifejezetten kellemetlen szagot áraszt, rengeteg rákkeltő anyag található benne, nyáron kifejezetten felforrósítja a környezetét, miközben a természetességet sem tarthatjuk számon az előnyei között.

A beton ehhez viszonyítva legalább nem áraszt magából kellemetlen szagokat még évek múltán sem, kizárólag természetes alapanyagokból készül, és amennyiben úgy határozunk, a későbbiekben lehetőséget ad arra, hogy feldobjuk egy kicsit. Utólagosan például járólapokkal vagy vékony zúzott kövekkel boríthatjuk be, amivel lényegesen természetesebb, kellemesebb összhatásúvá tehetjük megjelenést.

A térkő szép és tartós, de nehéz helyesen kell lefektetni

A betont és az aszfaltot a művi összhatás miatt tehát érdemes kizárni a lehetőségek közül, ha a kertünkről van szó, hiszen egy ilyen zöldövezetben a legfontosabb célunk alighanem az, hogy megalkossunk egy olyan helyet, ahol minden harmóniában van mindennel. Ebből a szempontból tehát a kerti felületkialakítás lényege, hogy kifejezetten természetes hatást keltsünk vele, de legalábbis kerüljük a túl mű, és túl homogén megoldásokat. Amennyiben a tartósságról és a szilárd felületről nem szívesen mondanánk le, a térkő rögtön egy kiváló alternatíva lehet.

A térkövezéskor ugyanis lehetőségünk van sokféle színű, formájú és típusú burkolóanyag közül választani, aminek köszönhetően egy kis kreativitással akár saját magunk is páratlanul egyedi felületeket alkothatunk, legyen szó egyszerű járdáról, vagy egy kis szilárd placcról a tópart, netán a tűzhely mellett. Bár a térkövek lefektetéséhez nem kell feltétlenül szakembert fogadnunk, azonban rendkívül lényeges, hogy helyes kialakítást kapjanak, hiszen utólag egyrészt nehéz javítani őket – ámde fontos, hogy lehet –, miközben egy elrontott térkövezés könnyedén teljesen tönkre teheti kertünk megjelenését.

A munkafolyamat legfontosabb eleme, hogy a térkövezett felületnek megalapozzunk, ezáltal legalább 30-40 centiméter mélyen ássuk ki a leendő felület fundamentumát – járdák esetében elegendő lesz 15-20 centiméter is –, amit sóderrel, darált betonnal, murvával vagy bazalttal töltsünk fel, és alaposan döngöljük be. Erre leginkább azért van szükség, hogy a térkövek olyan helyre feküdhessenek fel, ahol alulról már nem várható mozgás, tehát a nagyobb súlynak is ellenálló lesz a felület.

Rendkívül fontos, hogy a leendő térköves területhez az alapozás mellett szegélyeket készítsünk, hogy a térkő nemcsak lefelé, hanem oldalirányban se tudjon mozogni a folyamatos terhelés miatt. Amennyiben mindezzel elkészültünk, az alapra vékonyan homokot vagy aprószemcsés sódert borítunk, majd egy vízmértékkel erre helyezzük el a térköveket az előre kidolgozott és kiszámolt irányok, minták és egyebek figyelembevétele mellett.

A murva természetes és különleges látványt kínál

Amennyiben a nagyobb odafigyelést igénylő, mondhatni speciális munkálatok a fentiekben elriasztottak volna minket, netán semmiféle betonelemet nem szívesen látnánk a kertünkben, akkor a murva az egyik legkiválóbb megoldásként tartható számon. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a kérdéses ömlesztett anyag a kellemesen fehéres, helyenként szürkés árnyalatával maximálisan kielégíti a természetes összhatásra vágyók igényeit, miközben a megfizethetőség és a tartósság kedvelőinek sem okoz csalódást.

A murva tehát az egyik legjobb alternatíva abban az esetben, ha kertünkben látványos felületeket szeretnénk kialakítani, azonban nem árt tisztában lenni néhány aprósággal a kérdéses fehérkőzet kapcsán. Az egyik, hogy melyik típusát választjuk, hiszen többféle méretkategóriában találkozhatunk vele, és bár az ömlesztett a legolcsóbb, egy közönséges járdához vagy kiülőhöz nem biztos, hogy jó megoldás lesz, hiszen soha nem tud annyira összeállni, hogy a végeredmény egy használhatóan homogén felület legyen. A legszerencsésebb ebből a szempontból a kerti murva lehet, de alapozáshoz úti- vagy ömlesztett murvát érdemes alkalmazni.

A térkőhöz hasonlóan a murvából kialakított felületeknek is szükséges szilárd alapot adni. Ennek a jelentősége itt részben az, hogy a fehér kövek között ne tudjon felnőni a gaz, másrészt pedig ne süllyedjen meg nagyobb erőhatás vagy döngölés hatására sem. Mivel időbe telik, hogy a sok kis kőzet megtalálja a helyét, érdemes a lefektetéskor nemcsak alapot ásni és azt bedöngölni valamilyen jól ülepedő alternatívával, hanem fontos a szegély kialakítása is, amivel elkerülhetjük, hogy a látványos fehér felület oldalirányban elmozduljon.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amelyet a forgalmas napokon már 600 ezren olvasnak akkor kattintson ide!

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version