Európának egyedülálló lehetősége van arra, hogy élen járjon a koronavírus-világjárvány utáni gazdaságban, ehhez azonban a megfelelő technológiákba, ökoszisztémákba és emberekbe kell invesztálnia. Jean-Marc Ollagnier, az Accenture európai vezérigazgatója szerint így biztosítható a jövőbeni növekedés és munkahelyteremtés. A szakember mindezt az Accenture és a BusinessEurope új közös kutatása kapcsán mondta, amely szerint a digitális technológia és a fenntarthatóság terén végrehajtott gyors beruházások akár 5,7 millió új munkahelyet is teremthetnek Európában 2030-ig.

A járvány 2020-ban 3,5 millió munkahely megszűnését eredményezte Európában, és noha Európa – a koronavírus-világjárvány előtt – képes volt lépést tartani más régiókkal növekedés és piaci részesedés szempontjából, azóta letért a növekedési pályáról. Ugyanakkor szakértők szerint a munkahelyek száma 2023-ra visszaállhat a válság előtti szintre, a digitalizáció, és itt nem feltétlenül az online szerencsejáték, például a bet365 casino típusú befektetésekre gondolunk, valamint a fenntarthatóság terén végrehajtott gyors beruházások pedig 5,7 millió új munkahelyet teremthetnek a régióban 2030-ig. De melyek lesznek a legfőbb munkahelyteremtők? Szakértők szerint az ipari berendezések, a csúcstechnológia, a szoftverek, a közműszektor, a gépkocsigyártás, az élettudományok, illetve az online kommunikáció/média.

Milyen intézkedéseket várnak a vállalatok?

A jelentés, amely alapjául szolgáló felmérésben 700 vezérigazgató-helyettesi szintű vezetőt kérdeztek meg 13 országban és 11 iparágban 2021 márciusában és áprilisában, 500 millió dollár feletti éves árbevételű vállalatok részvételével, öt olyan területet azonosított, ahol az európai vállalatok intézkedéseket várnak a kormányok és az Európai Uniós intézményei részéről. A három legfontosabb a következő generációs munkaerő megteremtése, a digitális átalakulás és a fenntartható gazdaságra való átállás ösztönzése és a nagy potenciállal rendelkező iparágak fejlődésének támogatása.

A következő generációs munkaerő megteremtése során végbe kellene mennie az oktatási és képzési rendszerek fejlesztésének tehetséggondozó inkubátorházak támogatásával, az oktatás legkeresettebb készségek iránti kereslethez igazításával, valamint ösztönözni kellene a digitális kompetenciák, az élethosszig való tanulás és a szakképzés fejlesztését.

A digitális átalakulás és a fenntartható gazdaságra való átállás ösztönzése során a közös technológiai infrastruktúra megtervezése és bevezetése, valamint a szén-dioxid-mentesítési törekvések támogatása az elsődleges. Szintén elvárás a befektetés- és innovációbarát szabályozói környezet létrehozása.

A nagy potenciállal rendelkező iparágak fejlődésének támogatása alatt pedig a hagyományokkal szakító és áttörő jelentőségű kutatásokat és innovációkat célzó befektetéseket kell érteni, az innovatív iparági ökoszisztémák létrehozását támogató szabályok bevezetése, valamint az állami és a magánszektor közötti partnerkapcsolatok létrehozása mellett.

Európának meg kell erősítenie globális vezető pozícióját

Különösen a gépkocsigyártásban, a fogyasztási cikkek és szolgáltatások piacán, a közműszektorban és a vegyiparban van szükség fontos lépésekre, de ki kellene használnia a lehetőségeit azokban az ágazatokban is, ahol az európai vállalatok már jelenleg is erős pozícióval rendelkeznek, mint például a repülőgépgyártás és védelmi ipar, valamint az élettudományok és a kommunikáció/média.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!