Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Itt a lista, mikor és milyen célból hagyhatod el otthonodat

Kijárási korlátozást vezetnek be szombattól, március 28-tól április 11-ig – ezt jelentette be Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

„A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor” – áll a jogszabályban.

Az alábbi tevékenységek számítanak alapos indoknak:

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Alapos indok továbbá a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

A rendelet szerint mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést, a közös háztartásban élők kivételével, a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani, tömegközlekedésen is.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén, lehetőség szerint a zöldterületeken,  pedig egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal a megkötéssel, hogy másoktól itt is meg kell tartani a legalább 1,5 méteres távolságot.

Továbbá a vendéglátóhelyeken, az ott foglalkoztatottak kivételével, tilos a tartózkodás következő két hétben (korábban itt az volt a kikötés, hogy délután 3 után nem lehet tartózkodni, de ezen szigorítottak). Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

Bevezetnek egy olyan korlátozást is, hogy „saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja” csak. Ebben az idősávban a 65 évnél fiatalabbak nem lehetnek ezekben az üzletekben az eladókat kivéve.

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version