Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Itt az Aldi nagy dobása, nem lesz pénztárgép, csak kimész a boltból és kész a vásárlás

Nyilvánosan tesztelhető az Aldi új fejlesztése, amelynek köszönhetően a vásárlóknak már nem kell a pénztáraknál várakoznia, a boltot sorban állás nélkül is el lehet hagyni. Úgy tűnik a bolti pénztárosok állásai hamarosan végveszélybe kerülnek. A teljes bolti automatizáció pillanatok alatt megérkezhet Budapestre és környékére is.

Megszüntetnék a sorban állást

Az Aldi mindent megtesz annak érdekében hogy megszüntesse a hosszú sorban állást üzleteiben. Ezt a célt szolgálja legfrissebb fejlesztése is, amelyet dolgozói hónapokig próbálgattak. Az új fejlesztés egyelőre csak Londonban érhető el, de ha beválik, várhatóan Magyarországra is megérkeznek a sorban állás nélküli üzletek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Londonban már működik

A London délkeleti részén található Aldi szupermarketben csúcstechnológiás kamerák követik nyomon a vásárlókat, akiket a vásárlás során mesterséges intelligencia pásztáz, és regisztrálja a polcról levett termékeket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Csak kilépsz a boltból és kész

A vásárlóknak először az Aldi Shop&Go alkalmazásba kell regisztrálniuk, az üzletbe pedig csak azután mehetnek be, hogy az egyedi kódjukat beolvasták, megerősítették személyazonosságukat. A vásárlás végeztével nem kell sorban állni a pénztárnál, a számlázás akkor történik automatikusan, amikor a vásárló elhagyja az üzletet – írja a Sky News-ra hivatkozva a Portfolio.

Tesco is tesztel ilyen üzletet

Nem az Aldi az első, amelyik hasonlóval próbálkozik. Három hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy a Tesco is szakítana a pénztáros nénikkel és sorban állás nélküli üzleteket tesztelnek, szintén Londonban. Úgy tűnik pár éven belül a pénztárosok új munkahelyet kereshetnek maguknak.

Végveszélyben a pénztárosok

Régóta beszélnek a felvilágosultabb politikusok arról, hogy fel kell készülnünk a robotok korszakára, az automatizáció ugyanis rengeteg munkahelyet fog megszüntetni. Úgy tűnik a bolti pénztárosok állásai az elsők között kerülnek veszélybe.

Kassza nélküli bolt

Három hónapja, októberben London központjában a Tesco megnyitotta első kassza nélküli boltját- adta hírül a BBC. Az üzletet úgy alakították át, hogy a vásárlók termékszkennelés és pénztár használata nélkül vásárolhassanak és fizethessenek. Vagyis leveszik az árut a polcról és kisétálnak.

Nagy testvér nagyon figyel

A Tesco szerint “kamerák és súlyérzékelők kombinációja” fogja megállapítani, hogy a vásárlók mit vettek le a polcról, és az üzletből való távozáskor közvetlenül az alkalmazáson keresztül számlázzák ki nekik a termékeket.

Nincs sorban állás a pénztárnál

A GetGo néven ismert új formátum az Amazon által megnyitott hasonló üzleteket követi. A Tesco.com alkalmazással rendelkező vásárlók felvehetik majd a szükséges élelmiszereket, és rögtön ki is sétálhatnak az üzletből. A technológiát az izraeli Trigo technológiai start-up cég biztosítja, amely hasonló partnerséget kötött németországi és hollandiai szupermarketekkel.

Nagy bajba kerülhetnek a pénztárosok

Az egyre magasabb bérköltségeket is megtakarítja a Tesco az új rendszerrel. Ha Magyarországon is megjelennek majd az ilyen boltok, több ezer pénztáros kerülhet az utcára. Ha ezek az emberek nem találják meg a következő munkahelyüket, vagy nem képzik át magukat, nagy bajba kerülhetnek. Arról nem szólt a BBC tudósítása, hogy a kassza nélküli boltokban olcsóbban lehet-e majd vásárolni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version