Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Karácsony Gergely kísérletnek, Rusvai Miklós víruskutató pedig kockázatosnak nevezte Orbán Viktor ma induló nyitási tervét

Karácsony Gergely, Rusvai Miklós, Orbán Viktor

Karácsony Gergely, Rusvai Miklós, Orbán Viktor

Orbán Viktor tegnap délután bejelentette, hogy beoltottak 2,5 millió embert az országban, szerdától, vagyis mától megkezdődhet a nyitás. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány kísérlete komoly felelősséget tesz minden állampolgár vállára. Rusvai Miklós víruskutató pedig arról beszélt, hogy kockázatos a nyitási terv.

Kezdődhet a nyitás

Szerdától az országban és így Budapesten és környékén is – új szabályok szerint – ismét kinyitnak az üzletek, elérhetővé válnak olyan szolgáltatások, amiket az elmúlt egy hónapban nem lehetett igénybe venni, kitolódik a kijárási tilalom kezdete is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Karácsony Gergely megérti

Orbán Viktor tegnapi bejelentésére a főpolgármester, Karácsony Gergely is reagált. Mint fogalmazott: megérti azok megkönnyebbülését, akiknek így megmenekülhet az üzlete, a munkahelye. Megérti az igényt, hogy visszakapjunk valamit a szabadságunkból. Mégis arra kér mindenkit, hogy értsék meg, az oltás, különösen az első oltás önmagában nem állítja meg a járványt – írja közösségi oldalán a főpolgármester.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Családok ezrei gyászolnak

„A fertőzés továbbra is emberéletek százait veszi el nap mint nap. Családok ezrei gyászolnak vagy imádkoznak a lélegeztetőgépen lévő szeretteik gyógyulásáért. Magyarországon népességarányosan világviszonylatban is kiugróan magas a halálozások száma továbbra is. A kórházakban az emberi teljesítőképesség határán küzdenek a betegekért az orvosok, a rezidensek és az ápolók.” – írja Karácsony Gergely, majd így folytatja:

A kormány másként döntött

„A magyar kormány, eltérően más országok védekezésétől, úgy döntött, hogy nem a fertőzöttségi adatokhoz, nem a kialakult immunitáshoz, hanem az első oltást megkapók számához igazítja a korlátozások enyhítését.

Kísérlet

Ez a kísérlet komoly felelősséget tesz minden állampolgár vállára. Hiszen azokban az országokban, ahol a magyarnál nagyobb az átoltottság, ennek eredménye csak hosszú hetek múlva jelentkezett a járványadatokban.” – fogalmaz a főpolgármester, majd így folytatja a gondolatait:

Lecseng vagy erősödik a járvány

„A miniszterelnöki bejelentés után a mi hozzáállásunkon is múlik, hogy a járvány lecsengésére vagy drámai erősödésére számíthatunk-e a következő hetekben. Az európai összehasonlításban jelentős átoltottság ellenére még mindig sokan vannak, akik nem jutottak vakcinához, vagy oltottságuk még nem biztosít kellő védettséget.”

Sokan elutasítják az oltást

A főpolgármester hozzáteszi: „Bár egyre kevesebben, de még mindig fájóan sokan vannak azok, akik elutasítják az oltást. Karácsony Gergely azt kéri, hogy mindenki regisztráljon és adassa be magának az oltást.

Túl a csúcson

Közben Rusvai Miklós víruskutató arról beszélt az ATV-ben, hogy túl vagyunk a nehezén, a harmadik hullám csúcsán. Szerinte március 26. és április 1. között tetőzött a fertőzöttek, a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők, majd pedig az elhunytak száma.

Kockázatos a nyitás

Rusvai ugyanakkor kockázatosnak tartja a kormány nyitási tervét, és a 2,5 millió beoltott helyett inkább a szennyvízvizsgálatok eredményeihez és a járványadatokhoz igazítaná a korlátozások feloldását. A virológus úgy látja, az iskolák április 19-i megnyitásának hatásai a május eleji járványadatokban mutatkoznak majd meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester, Rusvai Miklós víruskutató, Orbán Viktor miniszterelnök – BPK-montázs

Exit mobile version