Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Két kiló vargányát szedhetsz most ingyen az állami erdőkben

Eladni nem lehet, de tartósítani igen. Az állami erdőkben most két kiló vargányát lehet ingyen szedni. Irány az erdő!

Az erdők egyik legértékesebb, és mindenki számára hozzáférhető ajándékai a gombák, főleg a rendkívül ízletes vargánya. Egész Európában elterjedt, leggyakoribb előfordulása a gyertyános tölgyesekben, szelídgesztenyésekben jellemző, kedveli a gyorsan melegedő erdőszéleket, tisztásokat. Május végétől akár október közepéig találkozhatunk vele erdeinkben, ebben az időszakban zajlik a gyűjtése is.

Havonta 300 ezer alkalommal olvassák el a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál cikkeit. Építsd a vállalkozásod az olvasóink erejével! Klikk ide!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az őszi magas páratartalom és a napközbeni meleg kedvező feltételeket biztosít a gombák növekedéséhez, így idén kifejezetten sok vargányával is találkozhatunk – erősítette meg a 24.hu kérdésére a Pilisi Parkerdő Zrt.

Naponta két kiló szedhető

A vargánya piaci ára 5-10 ezer forint között mozog kilónként. Az üzleti célból, eladásra való gyűjtés komoly engedélyekhez kötött. Az állami erdőterületen ugyanakkor külön engedély nélkül lehet személyes felhasználásra gyűjteni az ehető gombákat, ám a hazavihető maximális mennyiség naponta: 2 kg/fő.

Nem érdemes ezt a mennyiséget túllépni, mert az erdészek ellenőrizik a szabályok betartását, szükség esetén büntető feljelentést tehetnek. A Pilisi Parkerdő területén az elmúlt években nem tapasztaltak nagy mennyiségű engedély nélküli gyűjtést – írták a lapnak.

Keressünk szakértőt

A gombászás veszélyes üzem, hiszen sokféle mérgező példányt is lehet találni, ráadásul a legtöbb ehető fajnak, a vargányának is megvannak a mérgező párjai, amelyekkel könnyen összetéveszthető.

A vargánya kalapjának átmérője a 12–25 cm-t is elérheti, zsírosan fénylő, gesztenyebarna, fehér peremű és húsos. A gombát a kalapjára állítva látható a fiatalon halvány, később zöldessárga, csöves szerkezetű spóratermő réteg, ami a kalapról könnyen lefejthető.

Fontos, hogy húsának színe nyomásra nem változik, ellentétben a mérgező farkastinóruval, aminek termőrétege elkékül, ha éles tárggyal megsértjük. Nyomásra kékülő színt ad még a szintén mérgező sátántinóru, illetve a kesernyés tinóru. Utóbbi két faj fogyasztása heves, más tünetekkel is kevert gyomor- és bélrendszeri panaszokat okoz, míg a farkastinóru intenzív keserű íze miatt alkalmatlan fogyasztásra.

A legfontosabb szabály, a tévedés elkerülésének egyetlen módja, hogy a gyűjtött gombát minden esetben ellenőriztessük gombaszakértővel!

Kiemelt kép: turistamagazin.hu

Exit mobile version