Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Legyél óvatos, ha bontott Mazda alkatrészre vadászol!

Ha van egy megbízható autószerelő ismerősöd, akkor érthető, hogy szeretnél kitartani mellette. Sok autószerelő azonban szeret kizárólag a javítással kapcsolatos feladatokra koncentrálni, az alkatrészek beszerzését már másra bízza.

Ideális esetben van egy társa, aki intézi ezt helyette. Megrendeli a szükséges alkatrészeket, vagy akár ő maga indul alkatrészbeszerző körútra. De mi a helyzet akkor, ha ez a segéd valami miatt nem elérhető? Ilyenkor az ügyfelet szokták a szerelők megbízni azzal, hogy szerezze be az autójának megjavításához szükséges alkatrészeket.

Joggal vetődik benned fel a kérdés, hogy honnan tudhatod biztosan, hogy kompatibilis alkatrészt fogsz vásárolni a kocsidhoz? Ezenfelül mit tehetsz azért, hogy ne verjenek át, ha alkatrészvásárlásról van szó? Ezeket a kérdéseket fogjuk körüljárni!

Milyen alkatrészt érdemes egyáltalán venni?

Ha viszonylag új autód van, akkor sanszos, hogy csak gyári, új alkatrészt tudsz venni. Ez egyrészt jó hír, hiszen így nem kell dilemmáznod, hogy jó-e az utángyártott, vagy bontottat volna célszerű venned. Bemész egy új alkatrészeket árusító kereskedésbe vagy megrendeled online azt, amire szükséged van és kész.

Ha már többéves az autód, akkor minden bizonnyal kaphatsz hozzá utángyártott vagy bontott alkatrészt is. Az utángyártottakról tudnod kell, hogy nem minden esetben túl jó ezen alkatrészek minősége. A bontott alkatrészek viszont sokszor gyáriak és jó állapotúak. Persze bontott alkatrészek esetén nagyon észnél kell lenned, hogy biztos forrásból vásárold meg őket, de erről később még lesz szó.

Mi a helyzet a kompatibilitással?

Egy olyan egyszerű alkatrész, mint az ablaktörlő lapát is több árfekvésben és méretben kapható. Még egy generáción belül is lehetnek eltérések a különféle alkatrészek között, szóval egyáltalán nem mindegy, hogy milyen törlőlapátot rendelsz. Ezenfelül míg a törlőlapát egy filléres alkatrésznek számít, vannak olyanok, amikért több tízezer forintot ki kell fizetned. Ilyen esetben még inkább indokolt, hogy alaposan átgondold, mit is veszel.

Mielőtt bármilyen alkatrész megvásárlásának is nekivágnál, vedd elő először a forgalmi engedélyedet. Ebben sok olyan adat szerepel, ami alapján meg tudsz rendelni egy alkatrészt az interneten. De a legbiztosabb, ha emellé még a szükséges alkatrész is kéznél van, amiről pl gyári szám olvasható le vagy mérhető átmérő, látható cső kivezetés stb.

Ha fizikai alkatrész szaküzletbe mész, akkor a legjobb, ha átadod a forgalmi engedélyedet és a mintadarabot az eladónak. Ő ezek után tudni fogja, hogy melyik a kompatibilis a kocsiddal, vagy ha éppen nincs raktáron, akkor tud egy megfelelőt rendelni neked.

Bontott alkatrészek esetén figyelj a származásra

Bontott alkatrészeket vehetsz ismerősöktől vagy a netes piacterekről is rendelhetsz. A probléma az, hogy nem fogod tudni lenyomozni ezen alkatrészek előéletét. De hivatalosan csak autóbontóból beszerezhető.

Ha biztosra akarsz menni, bontott alkatrészt csakis engedéllyel rendelkező, megbízható áruházból vásárolj. Nekik szigorúan el kell tudniuk számolni azzal, honnan van az alkatrész, amit árusítanak.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!

Exit mobile version