Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Meghalt Tamás Gáspár Miklós

Hetvennégy éves korában meghalt Tamás Gáspár Miklós filozófus, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori országgyűlési képviselője. Az ezredforduló óta azonban marxistaként tekintett magára, írásaiban szellemesen osztott ki mindenkit, de különösen Orbán Viktor rendszerét.

1948-ban született

Romániai magyarok gyermekeként született 1948. november 28-án. Udvarhelyszéki édesapja és a nagyváradi ortodox zsidó családból származó édesanyja a kommunista mozgalomban találkoztak a harmincas években. A királyi Romániában és a háború alatt többször ültek börtönben mindketten. „Nem tagadták le a sztálinizmust meg a szörnyűségeket, de az volt a véleményük, hogy ezek nem relevánsak – emlékezett vissza rájuk Tamás Gáspár Miklós. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A vallás és az ókor érdekelte

Már gyerekként is a vallás és az ókor érdekelte. A Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófia-diplomát 1972-ben. Az egyetem után a kolozsvári Utunk című folyóirat kritikai rovatában volt újságíró. Közel hat év után érezte úgy, hogy nem tud anélkül Erdélyben maradni, hogy ne válna árulóvá. 1978-ban törvényesen települt át Magyarországra – emlékeztetett a Telex.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Magyarországra költözött

Három cél vezérelte a költözését, mesélte el egy nyolcvanas évek végi interjúban: el akarta mondani az igazságot Erdélyről, olyan közegbe akart kerülni, ahol a magyar bölcseletet érdemes volt művelni, és a romániai tapasztalatok birtokában át akarta gondolni akkoriban érlelődő politikai nézeteit.

Kirúgták az állásából

1980-ig az ELTE Bölcsészkarán tanított a filozófiatörténeti tanszék tudományos munkatársaként, de „ellenzéki magatartása” miatt az állását elvesztette. 1981-ben kiutasították Romániából. Ezután az USA-ban a Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, majd angol és francia egyetemeken tanított.

Demokratikus ellenzéki

A Kádár-korszak demokratikus ellenzékének egyik legismertebb tagja volt. 1985-ben résztvevője az ellenzéki csoportok monori találkozójának – írja a Wikipedia.

SZDSZ-színekben a parlamentben

1989-ben a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben bejutott az első szabadon választott parlamentbe. 1988-tól 1990-ig az SZDSZ ügyvivője volt, 1992–94 között pedig a párt Országos Tanácsának elnökeként tevékenykedett. 1990-től 1994-ig országgyűlési képviselő volt, majd 2000-ben kilépett a pártból.

Gyógyíthatatlan betegség

„Ez egy gyógyíthatatlan betegség, amit intenzív kezeléssel tűrhető állapotban lehet tartani. Ez a kezelés eléggé próbára teszi a szervezetemet, úgyhogy hol jobban vagyok, hol kevésbé – erről beszélt Tamás Gáspár Miklós filozófus a Partizán podcast műsorában 2022 őszén.

„Jóval gyengébb vagyok a kelleténél”

„Ha nem is annyit, mint korábban, de tudok dolgozni, a gondolkodásban nem zavar. Fájdalmaim nincsenek, jóval gyengébb vagyok a kelleténél, de közvetlen életveszély pillanatnyilag nincs” – mondta akkor.

Sokat beszélget

Tamás Gáspár Miklós azt is elmondta a podcast-ben, hogy két és fél éve jár onkológiai kezelésekre. A kórházban várakozás közben betegtársainak, akik főleg falusi asszonyok, történeteit szokta hallgatni.

Megismeri a vidéket

Az ő történeteiken keresztül a filozófus egy egészen új képet kapott a vidékről és arról, milyen magányosan és kiszolgáltatottan telnek a falusi emberek mindennapjai. Ugyanakkor a filozófus azt is hozzáteszi, hogy elképesztő, mennyi élni akarás van az emberekben, ahogy ő benne is.

A végsőkig küzdött

„Súlyos beteg vagyok, de élni akarok” – mondta a filozófus. Tamás Gáspár Miklós, vagy ahogy sokan nevezték, TGM, az interjúban beszélt a 2022-es országgyűlési választásokról és a választás eredményeiről, a menekültkérdésről, aminek a tematizálása a filozófus szerint a demokratikus választások kulcsa. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tamás Gáspár Miklós. Fotó: 24.hu

Exit mobile version