Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Miért fontos, hogy a padlástérnek megfelelő szigetelése legyen?

Ha nincs rajtunk sapka a hideg téli napokon, sokkal hamarabb kihűl a szervezetünk is. Ugyanez igaz a házakra is, ha a tető és a padlástér nincs szigetelve, a hőenergia 35 %-a elillan az épületből. A megfelelően szigetelt épületnek számtalan előnye van. Kevesebb energia szükséges a fűtéséhez, nyáron nem melegszik fel annyira az épület, kevesebb károsanyag kerül a levegőbe, vagyis környezettudatosabban üzemel a házunk.

De nem csak a homlokzati szigetelés fontos, hanem a padlásfödém szigetelése és a hőhidak megszüntetése!

Miért olyan fontos pont a padlás szigetelése?

Mert nagyon sok hőenergia tud eltávozni a födémen keresztül. A padlástér nagy lehűlő felületet jelent, így jelentős hőveszteséggel kell számolnunk egy szigeteletlen födém esetében. Viszont a homlokzati szigeteléssel szemben a padlás szigetelését gyorsan és aránylag egyszerűen meg lehet oldani. A padlásfödémek a leggazdaságosabban hőszigetelhető épülethatároló szerkezetek. A padlástér szigetelés alkalmazásával télen jelentős fűtési költséget takaríthatunk meg és csökkenthetjük fűtésszámlánkat, de nyáron is komoly előnyökkel jár. Kánikula idején a levegő akár 40-60 °C-ra is felmelegedhet egy családi ház padlásterében, a meleg pedig hamarosan elviselhetetlen lesz az egész házban.

Azért, hogy ne az utcát fűtsük télen, nyáron pedig ne melegedjen fel gyorsan az otthonunk, a padlás szigetelés elengedhetetlen.

A leggyakrabban használt és legelterjedtebb szigetelőanyag padlásfödém szigetelésre az üveggyapot. De milyen padlás szigetelő anyagok, megoldások közül választhatunk és melyek azok előnyei hátrányai?

Különböző megoldások léteznek fa- és betonfödémek esetén. Az egyes padlás típusok tulajdonságai meghatározzák azt, hogy milyen szigetelőanyagot válasszunk a padlásra.

A fafödém érzékeny a nedvességre, nem szereti a vizet, a párát. Fafödém esetén különösen figyelnünk kell, hogy páraáteresztő anyagot válasszunk és a pára szabadon el tudjon távozni a szerkezetből. Ügyelnünk kell arra, hogy a lakótér felől minél kevesebb pára jusson be, míg a padlástérben keletkező pára minél gyorsabban el tudjon távozni a szabadba. Ezt a szerepet látja el a tetőfólia, mely vízzáró, de páraáteresztő tulajdonsággal is bír. A fafödémek szigetelésére különös figyelmet kell fordítani, mert nem megfelelő szigetelőanyag választás esetén gombabetegségekkel, és jelentős fakárokkal nézhetünk szembe.

A beton – legyen az monolit, vagy gerendás födém – sokkal kevésbé érzékeny a megrekedt nedvességre, viszont sajnos a betonfödém saját hőszigetelési tulajdonságai sokkalta rosszabbak a fafödémnél.

Amennyiben a tető nem zár megfelelően és porhó vagy nedvesség bejuthat, akkor páraáteresztő, szélzáró tetőfólia felhelyezése ajánlott a szigetelés tetejére.

A fújható szigetelések óriási előnye a hagyományos szigetelésekhez képest, hogy résmentes szigetelést biztosítanak, nehezen elérhető helyekre tökéletesen alkalmazhatóak mint pl. tetőzugok, tiszta, nem marad utánuk vágási hulladék, maradék, és akár 1 nap alatt elkészül a szigetelés. Kötőanyagot és egészségre káros összetevőket nem tartalmaz, természetes alapanyagokból készült. Környezetbarát, csökkenti a CO2-kibocsátást. Nem tartalmaz rágcsáló irtó vegyszereket, sem gombamentesítőt, sem égéskésleltetőt. Nem jöhet létre penészedés, a párát átereszti, a nedvesség nem áll meg a tetőtér szigetelésben

Víztaszító, hidrofobizált, víztaszító anyaggal kezelt, nem szívja magába a nedvességet, párát, nagy páraáteresztő képességgel rendelkezik.

Milyen esetben alkalmazzunk fújható szigetelést?

Akkor, ha sok beugró, flikk-flakk, kémény helyezkedik el a padlásfödémen, és ezek miatt nem vagy csak nehezen használható hagyományos szigetelőanyag. Ha például gépészeti szigeteléssel ellátott födémmel van dolgunk, nem lehet szakszerűen alkalmazni hagyományos táblás vagy tekercses szigetelőanyagot. Kiválóan alkalmazható a fújható szigetelés akkor, ha nehezen elérhető vagy nem terhelhető padlásfödémeket kell szigetelnünk (pl. borított fafödémek vagy a könnyűszerkezetes házak). Bátran alkalmazzuk akkor is, ha szeglemezes tetővel van dolgunk. A fújható szigeteléssel a tetőtérben is hézagmentesen dolgozhatunk, a legkisebb résbe is bejut és használatával elkerülhető a bontás ha már meglévő szerkezetbe kell fújni.

És ami mindegyik esetben lényeges, ha fontos, hogy gyorsan, tisztán, hulladék nélkül dolgozzunk, vágjunk bele a fújható szigetelésbe! Fújható szigetelések esetén választhatunk üveggyapot, kőzetgyapot, polisztirol gyöngy, cellulóz, purhab, kender, farost anyagokból.

Természetesen a megfelelő anyag kiválasztása mellett a szakszerű kivitelezésre is komoly hangsúlyt kell fektetni.

Egy jól szigetelt házat sokkal gazdaságosabban tudunk üzemeltetni, így hosszú távon rengeteget spórolunk a rezsiköltségeken, komfortosabb lesz a lakásunk, ráadásul kevesebb lesz a CO2 kibocsátás, vagyis környezettudatosabb, környezetbarátabb lesz az energiahasználatunk. 

És ami nagyon fontos! Minél jobb a szigetelés és a házunk energetikai egyensúlya, annál jobb lehet a besorolás. Ha használt házat újítunk fel, ezt a szempontot is mindenképp érdemes figyelembe venni, hiszen a szigeteléssel emelkedik a házunk értéke! 

Ha új házat építünk, legyünk tisztában a következő szabályokkal: azoknak az épületeknek, amelyek 2022 június 30-a után szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait! (A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a 2021. március 13-án hatályba lépő szabálymódosítának köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, ez azt jelenti, hogy 2022. június 30.-a után kell teljesíteni az új előírásokat!) Minden újépítésű háznak el kell érnie legalább a BB energiaosztályt. Ettől természetesen magasabb beosztást is elérhetünk: AA, AA+, AA++.

Minél jobb a szigetelés, annál kevesebb hőenergiát kell ahhoz használnunk, hogy komfortos legyen a lakásunk. Ezzel együtt jelentősen csökken az épületből távozó káros anyagok mennyisége. Vagyis kevesebb pénzt kell költenünk a rezsire és egy környezettudatosabb, kényelmesebb élettérben lakhatunk. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattints ide, ha te is kipróbálnád ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!