Az elmúlt két évtizedben az online szerencsejáték a világ egyik leggyorsabban növekvő iparágává vált. Emberek milliói játszanak minden nap különféle platformokon. Az utolsó évek alatt az online szerencsejáték piac óriási változásokon megy keresztül. Az európai online szerencsejáték-piac mérete 2022-ben elérte a 37,4 milliárd USD-t. A jövőre nézve a Nemzetközi Piacelemző Kutató és Tanácsadó Csoport (IMARC Group) arra számít, hogy 2028-ra a piac eléri az 59,0 milliárd USD-t, ami 7,6%-os növekedési rátát mutat a 2023-2028 közötti időszakban. Ez először is azzal magyarázható, hogy az utóbbi években sokkal több tevékenységünk és üzletünk online zajlik, és ez alul a szerencsejáték sem kivétel. Másrészt pedig egyre több országban engedélyezik a szerencsejátékot és lazítják a már jelen lévő szabályozási követelményeket. És bár a szárazföldi kaszinók még mindig megtartják a helyüket, az online kaszinók iszonyatosan gyorsan szaporodnak.  

Egy dolog, ami az online szerencsejátékból hiányzik a hagyományos, szárazföldi kaszinókkal szemben, az a ragyogás és csillogás. Ha látott néhány szerencsejátékról szóló filmet, akkor tudja, miről beszélünk. A nyüzsgő tömeg, a pénznyerő automaták csörömpölése és a pénz szaga a levegőben olyasmi, amit az online kaszinók nem képesek átadni és biztosítani, legalább is egyelőre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet bennük szórakozni. Ha azzal a szándékkal felkeres egy online kaszinót, hogy néhány órát tölt kedvenc játékaival, és esetleg pénzt is kereshet, akkor remekül fog szórakozni. És a 3D meg virtuális való technológiák állandó fejlődésével, ki tudja, hogy mit kapunk a legközelebbi jövőben.

Kiállítások és konferenciák a COVID-19 járvány alatt

Bármely iparág növekedése szempontjából jelenleg is a fejlett hálózatépítés lehet a legfontosabb tényező. A hálózatépítés segít a partnerek megtalálásában és az üzleti viszonyok kiépítésében. Ezen kívül erősíti a versenyt a szerencsejáték szolgáltatásokat kínáló cégek között, ami a további fejlődés kulcsa. A különböző kiállítások, bemutatók és konferenciák lehetőséget adnak az iparágban dolgozók számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, értékeljék a jelenlegi helyzetet, valamint a lehetséges változásokat a jövőben. A COVID-19 világjárvány arra kényszerítette a szervezőket, hogy elhalasszák vagy akár le is mondják az eseményeket. Viszont a járvány miatt, mivel sokan otthon maradtak, az online forgalom gyorsan megugrott. Minden internetes forrás változást érzékelt. A szerencsejáték-platformok új látogatók százait és ezreit vonzották. Egyre több játékos jelent meg a pókertermekben, ugyanakkor gyakrabban kezdték rendezni online pókerversenyeket. Néhány ország úgy döntött, hogy kihasználja ezt a lehetőséget az online kaszinók legalizálásával vagy a szabályozási követelmények lazításával és ennek köszönhetően több legális online kaszinó jelent meg. És amint egy kicsit stabilizálódott a helyzet a járvánnyal, a szervezőknek ismét sikerült megszervezniük az iGaming iparágra vonatkozó eseményeket. A 2022. év legjobb eseményeikhez sorolhatók a következő rendezvények:

1. A New York City iGaming NEXT. Az Amerikai Szerencsejáték Szövetség (AGA) adatai szerint az amerikai szerencsejáték-ipar 2021-ben 53 milliárd dollár bevételt produkált, szemben a 2020-as 23 milliárd dollárral. Az iGaming NEXT, egy szervezet, amelyet azzal a céllal alapítottak, hogy elősegítse az iGaming és a sportfogadási ágazat összekapcsolását és fellendítését.

2. Észak-Amerika SBC Csúcstalálkozó. Az SBC Summit North America az Egyesült Államok és Kanada vezető konferenciája és szakkiállítása, amely a gyorsan növekvő online fogadási és szerencsejáték-iparral foglalkozik.

3. SiGMA Europe, Málta. Az iGaming világában már régóta Málta volt az egyik első olyan európai állam, amely szabályozta a szerencsejáték-szektort, és az ország ismét otthont adott egy konferenciának, amely egyesítette a leányvállalatok és szolgáltatók világának legnagyobb szereplőit.

4. Barcelonai SBC Csúcstalálkozó. Barcelona városa fogadta az iGaming világ vezetőit, hogy megvitassák az iparág jövőjét, tudást cseréljenek és kapcsolatokat építsenek ki.

5. Amszterdam iGB Live! Az amszterdami RAI ismét adott otthont a kulcsfontosságú eseménynek a Clarion Gaming szervezésében.

2023-ra számos izgalmas esemény van tervezve, amelyek az online szerencsejáték- és sportfogadási ipar további fejlesztését célozzák. Különösen, az ICE London 2023 február 7. és 9. között került megrendezésre az ExCeL Londonban. A 2023. év egy csodálatos lehetőséget adott az érdeklődők számára, hiszen mi lehet jobb, mint részt venni a világ egyik legnagyobb iGaming eseményén. Az ICE-nél a résztvevőknek lehetőségük volt találkozni szerencsejáték-szakemberekkel, akik szívesen megosztottak a tudásukat. Ez az esemény a hálózatépítés fontosságát is hangsúlyozta, mivel lehetőség volt számos szponzorral és kiállítóval találkozni. Rendezvényen többen is hosszú távú kapcsolatokat és szerződéseket kötöttek. Még egy eseményre került sor Londonban február 9-én – az iGB Affiliate Awards (az iGB Affiliate összeköti az igaming iparág szereplőit és leányvállalatait). Az eseményen a legjobb képviselőket díjaztak meg. És ez csak az év kezdete. Továbbá a következő eseményekre várhatunk: iGaming NEXT: New York, G&M News Európai Csúcstalálkozó, EGR Power Latam Csúcstalálkozó, SiGMA Eurázsia, Nagy Afrikai Csúcstalálkozó és még sok más.  

(X)