Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Nagyon bejön a kivinek Budapest környéke, elképesztő mennyiség terem Diósdon

Meglepő, de a kivi kifejezetten jól érzi magát az agglomerációban. Egy diósdi gazda udvarán annyi terem, hogy ő maga is meghökkent. Ha valaki bőtermésű kivit szeretne, a diósdi gazda szívesen ad bárkinek hajtásokat.

A feleségemmel sokat jártunk Európa mediterrán térségeiben, és az volt az álmom, hogy ilyen növényekkel népesítsem be a kertem. A kivit az egyik montenegrói utazásom során, egy kisvárosi piacon vettem, egy termő és egy porzó csemetét, ami akkor kb. 30 cm-es volt terem – meséli a Diósdon élő Strumperger István a midio.hu oldalnak.

Azt is elmondta, hogy egy évig ebben az állapotában zacskóban őrizte a kiviket, mert nem talált nekik helyet a kiültetéshez. Végül sikerült a végleges helyét kijelölnie, ettől kezdve csak nő és nő, és már harmadik éve terem – mondja Strumperger István.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kivilugas Diósdon – Forrás: midio.hu

A lelkes kivitermesztő azt sem titkolta, hogy a kivi tartását illetően semmi különös dolgot nem igényel, teljesen télálló, nem kell takarni. Tavasszal azért nem árt megmetszeni az idősebb növényeket, mert nagyon elburjánzanak.

A neveléséhez egy lugas kialakítása fontos, amire fel tud majd kúszni, mert igen erőteljesen futó növény. A gyümölcsöket általában az első fagyok kezdetén szokta szüretelni, ilyenkor még kemények. Annak érdekében, hogy finom és puha legyen, betesz pár szem kivit egy zacskóba, mellé egy darab almát, és így 5 nap alatt megérik, fogyasztásra kész lesz.

A diósdi gazda azt is elmondta, ha valaki szeretne ilyen egzotikus kerti növényt, szívesen ad tanácsot, sőt még a tavaszi metszés alkalmával leeső ágakat is felajánlja a vállalkozó kedvű, gyökereztetni vágyó kertészkedőknek. Neki ugyanis sikerült gyökereztetni a termő növényből.

A siker tehát tanulható. Kellő lelkesedéssel és kitartással – esetleg István tanácsait megfogadva – mindenki számára elérhető a friss, zamatos házi kivi itt Budapest környékén.

Fotók: midio.hu

Exit mobile version