Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Ne lepődj meg, ha füstöl az M3-as metró! Most tesztelnek három, átadás előtt álló, felújított állomást

Újabb szakaszához érkezik az M3-as metró felújítása 2022 májusában, mivel három belvárosi állomást átadnak az utasforgalomnak. A Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák állomások rekonstrukciója a végéhez közeledik, a burkolatok lassan látni engedik az új terek látványvilágát.

Működési próbák

Befejeződött a vágánytér rekonstrukciója a Deák Ferenc tér – Nagyvárad tér között, ami feltétele a forgalom elindulásának. Az állomások utastereiben a belsőépítészeti kialakításokat végzik. A gépészeti és áramellátási rendszereket beépítették és folyamatosak a működési próbák. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Füstpróbák

A hő- és füstelvezető rendszer megfelelőségének tesztelését szolgálják a füstpróbák, melyek során egy lehetséges tűz keletkezését mutatják be, és ellenőrzik milyen gyors és hatékony az adott területen a hő- és füstelvezetés, garantálva az utazóközönség biztonságos eljutását a kijáratokhoz.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Füstölhet a metróállomás

A bő egy hónapig tartó tesztsorozat során a metró szellőző kivezetésein, a metróállomások körüli műtárgyaknál füst kiáramlására lehet számítani, naponta akár több alkalommal is. Az előállított égésterméknek sem az állomások kijelölt biztonsági zónáiban, sem a felszíni füstkivezető nyílások környezetében nincs egészségkárosító hatása.

Ferdepályás liftek

A hatósági ellenőrzéssel záruló folyamat a Semmelweis Klinikák állomáson sikeresen lezajlott, napokon belül pedig a Corvin-negyed állomás vizsgázik. A belvárosi mélyvezetésű állomások akadálymentesítése jelentette a metrófelújítás legnagyobb kihívását. A ferdepályás felvonók a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóság javaslatai alapján hat állomáson biztosítják majd az egyenlő esélyű hozzáférést.

3 állomáson már elkészült a különleges lift

A világszerte egyre gyakrabban alkalmazott eszközt Magyarországon elsőként a 3-as metró utasai használhatják majd. A Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák állomáson már beépítették a ferdepályás lifteket.

Megújulnak az állomások

Az M3-as vonal átfogó rekonstrukciója keretében új korszerű pályaszerkezet épül, teljes körű elektromos felújításra kerül sor, megújulnak az állomások, az utasforgalmi terek. A szerelvények felújítása már elkezdődött, 2017 márciusában álltak forgalomba az első megújult szerelvények.

80 km/h-val haladhatnak a szerelvények

A vonalszakasz fejlesztési munkái során alapkövetelmény a 80 km/h tervezési sebesség biztosítása, ez mellett komplex gépészeti felújítás történik. Alapvető műszaki fejlesztések várhatók az utasok biztonsága érdekében, melynek részeként a legújabb előírásoknak megfelelő tűzvédelmi rendszer épül, és korszerű szellőzőrendszer létesül, mely vízködoltó berendezés telepítésével egészül ki.

500 térfigyelő kamera

Az utazóközönség számára közel 340 db segélykérő berendezés válik elérhetővé, az állomási és központi diszpécserek munkáját 160 darab monitor és 500 darab korszerű IP kamera segíti, ami szükség esetén gyorsabb és hatékonyabb beavatkozást tesz lehetővé.

A régi színek megmaradnak

Megújulnak az állomások, az utasforgalmi terek. A rekonstrukció építészeti tervezésének fő célkitűzése az állomások egyedi jellegének megtartása, a jellemző színek átmentése, a vonalon található művészeti alkotások megőrzése.

Akadálymentesítés

Kiemelten fontos az akadálymentesítés lehetőség szerint megoldása, a fogyatékkal élők utazásának segítése, a látássérültek közlekedését taktilis vezetősávok teszik könnyebbé, a mozgássérültek számára minden állomás elérhetővé válik.

LED lámpák

A hagyományos világítóberendezéseket LED-es lámpatestek váltják fel. A tájékozódásban 2060 darab új hangszóró és 180 darab vizuális tábla, valamint 300 darab központi vezérlésű óra nyújt segítséget. A felújítás során hozzávetőlegesen 32.000 m² padlóburkolat cseréje történik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: M3 metró felújítása a Népligetnél – Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Exit mobile version