Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Negyedik oltás: A Sinopharm, a Moderna vagy a Pfizer a legjobb? Valós adatok érkeztek a védekezés egyik mintaállamából

Szputnyik vakcina

Szputnyik vakcina

Pillanatokon belül az Operatív törzs bejelentheti, a negyedik oltás beadásának a lehetőségét Magyarországon. Ennek fényében különösen fontos, hogy mi a tapasztalat azokban az országokban, ahol nyilvánosságra hozzák az oltások utáni halálozási adatokat.

Moderna szerepelt a legjobban

A legalacsonyabb halálozási arány azok közt volt tapasztalható Szingapúrban, akiket a Moderna vakcinájával immunizáltak, míg a legtöbben a kínai Sinovac-vakcinával oltottak közül haltak meg – írja a PortfolióBloomberg adataira hivatkozva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kínai oltás nem a leghatékonyabb

Tavaly 802-en haltak meg koronavírus-fertőzés miatt, 555-en közülük nem voltak beoltva – ismertette az adatokat a városállam egészségügyi minisztere. 100 ezer emberből, aki Sinovac-vakcinát kapott, 11-en haltak meg, míg a szintén kínai Sinopharm-vakcinával oltottak közt ez a szám 7,8 volt. A Pfizerrel oltottak közt 6,2, a Moderna-vakcinával oltottak közt 1 volt a 100 ezer főre jutó halálozás.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Jobbak az mRNS vakcinák

Szingapúr egészségügyi minisztere az adatok ismertetésekor elmondta: az összesítés nem veszi figyelembe a vakcinák beadási idejét, az oltottak korát és viszonylag kicsi volt a minta. Ettől függetlenül a számokból úgy tűnik, a kínai inaktivált vírust tartalmazó vakcinák kevésbé hatékonyak, mint az mRNS-vakcinák.

Oltás

Forrás: MTI/Komka Péter

Negyedik oltás

Az operatív törzs részletesen foglalkozott a negyedik oltás kérdésével, jelenleg a nemzetközi tapasztalatokat elemzik, és ezek alapján hamarosan döntés születik arról, hogy szükség lesz-e negyedik oltásra – mondta az MTI-nek György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Csökkenő immunitás

A negyedik oltás szükségességéről Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere korábban beszélt. Annak ellenére, hogy decemberben még azt mondta nem lesz szükség negyedik oltásra, legutóbb úgy fogalmazott, hogy a harmadik oltás felvétele után 6-7 hónappal jelentősen csökken a védettség szintje. Ez azt jelenti, hogy akik tavaly augusztusban vették fel a harmadik dózist, azoknak már csökken a védettségük.

Nincs tennivaló

A jelenleg elérhető vakcinatípusokból biztos nem lesz szükség negyedik oltásra, mondta el az ATV Start című műsorában Lisziewicz Julianna immunológus. Véleménye szerint jelenleg nincs sok tennivaló, azt javasolja mindenkinek, hogy a járvány jelenlegi, felszálló szakaszában kerülje el az olyan szórakozóhelyeket, éttermeket, ahol nem kell maszkot viselni. Az omikron enyhébb tünetekkel jár, nem fognak annyian kórházba kerülni, kevesebb lesz a tüdőgyulladás, de még így is valószínű, hogy lesznek halálos esetek. Ám, megjegyezte, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban sem tesznek semmi különöset az omikronnal szemben. 

Vakcinaútlevél miatt hasznos

Ahogy a legtöbb európai országban, vagy Izraelben is engedélyezték a negyedik oltást, várhatóan nálunk is engedélyezni fogják. A tavasz és a nyár közeledtével vélhetően azok fogják felvenni majd ezt az oltást, akik korábban orosz vagy kínai vakcinát kaptak és csak harmadikként jutottak nyugati vakcinához. Nekik szükségük lehet egy újabb nyugati oltásra ahhoz, hogy utazni tudjanak. Jelenleg ugyanis Nyugat-Európában még egy étterembe sem lehet bemenni európai oltási igazolvány nélkül. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version