Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Rendkívüli tájékoztatást rendeltek el Magyarországon, közben a Wizz Air fertőtleníti az egyik gépét

Budapest Airport - Wizz Air

A koronavírussal kapcsolatos magyar eljárásrend szigorúbb és határozottabb, mint ami Európában jellemző. Együttműködésre kérik a szállodák és kiemelt autóutak melletti panziók személyzetét a koronavírusos esetek kiszűrése érdekében. Az ELTÉ-n levélben szólították fel az Olaszországban járt hallgatókat, hogy maradjanak otthon, a Wizz Air kivonta a forgalomból és fertőtlenítette azt a gépét, amelyen egy koronavírusos beteg utazott.

Kásler Miklós közölte: kedden történt meg a vírussal kapcsolatos magyar eljárásrend harmadik variációjának közzététele, amelyet minden családorvos megkapott. Ez arról tájékoztat, hogyan kell felmérni a betegséget, gyanú esetén kit kell értesíteni, illetve hogyan kell tovább küldeni a beteget.

A miniszter szerint a mindenkori helyzetnek megfelelő az eljárásrend, ami „kicsit határozottabb és szigorúbb, mint ami általában Európában történik”. Ennek a következménye – fejtette ki – hogy ha valaki fertőzött területről jön, és jelentős az esélye, hogy találkozhatott a vírussal, akkor karantént rendelnek el, de ha a gyanú esélye lényegesen kisebb, akkor csak megfigyelés alatt tartják az érintetteket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kásler Miklós szerint az intézkedések mögött az a megfontolás áll, hogy ne reagálják túl a pillanatnyi eseményeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének fel a lehető legrosszabb variációra.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b-j) az új koronavírussal kapcsolatban tartott kormányzati sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. február 26-án – Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Rendkívüli tájékoztatást rendeltek el

A koronavírus miatt januárban elfogadott 28 pontos akcióterven túli intézkedéseket jelentett be az operatív törzs szerdán Budapesten. Láng-Bognár Kinga rendőr őrnagy, az operatív törzs szóvivője sajtótájékoztatón közölte, továbbra sem javasolják a fertőzött területekre, főként Észak-Olaszországba történő utazást; azt kérik, az állami fenntartású általános és középiskoláktól, hogy ne szervezzenek kirándulást a fertőzött területekre.

Együttműködésre kérik a szállodák és kiemelt autóutak melletti panziók személyzetét a koronavírusos esetek kiszűrése érdekében. A MÁV, GYSEV nemzetközi járatain fertőtlenítő szereket, testhőmérséklet mérésére alkalmas eszközöket kell biztosítani, illetve a kalauzokat fel kell készíteni a teendőkre. Rendkívüli tájékoztatási rendet rendeltek el a közmédiában arra az esetre, ha estleg megjelenik a koronavírus – ismertette.

Felhívják a figyelmet arra, hogy aki fertőzött országból érkezik haza és észleli magán a tüneteket, azonnal forduljon telefonon háziorvosához, és ne menjen közösségbe – tette hozzá.

Az ELTE levelet írt

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem körlevélben szólítja fel azokat a munkatársakat, hallgatókat és vendégeket, akik Észak-Olaszországból, a Rómától északra fekvő olasz területekről, valamint más fertőzési gócpontnak számító területről érkeznek, hogy önként maradjanak távol az egyetemi közösségtől két hétig – írja az Index.

Kivonta a forgalomból a repülőjét a Wizz Air

Közben kivonta a forgalomból és fertőtlenítette a Wizz Air azt a repülőgépét, amelyen korábban egy koronavírussal fertőzött ember utazott a Bologna-Craiova közötti járaton.

A Wizz Air megerősítette, hogy folyamatos egyeztetést folytat az érintett hatóságokkal azokról a következő időszakban szükséges intézkedésekről, amelyek szavatolhatják a koronavírussal fertőzött utassal együtt utazó személyzet és utastársak egészségét.

A Budapest Airport korábban közölte, hogy a ferihegyi reptéren százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat, és támogatni tudja a hatóságok munkáját. A repülőtér üzemeltetőnek jelentős készlet áll rendelkezésére a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is. 

MTI, Kiemelt kép: Wizz Air gépek Ferihegyen – Fotó: BPK

Exit mobile version