Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Rések a jogszabályban – a többgenerációs családok egy része kimarad a teljes rezsicsökkentésből

A BudaPestkörnyéke.hu is hírt adott arról, hogy néhány héttel ezelőtt könnyítést kaptak a gázszámlák kifizetéséhez a nagycsaládosok. Ha egy ingatlanban, ami nem minősül társasháznak vagy lakásszövetkezetnek, legalább kettő, legfeljebb négy önálló „lakás rendeltetési egység” található, akkor jegyzői hatósági bizonyítvány alapján töbszörözhető a gáznál az átlagfogyasztási határ abban az esetben is, ha csak egyetlen gázóra működik. Az elmúlt hetekben azonban kiderült: nem egységes a gyakorlat, ami jó pár családnak okoz fejfájást és bosszúságot.

Csökkentett áron

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról szeptemberben, hogy fellélegezhetnek a rezsicsökkentés új feltételeinek bevezetésével azok, akik többgenerációs házban élnek, de egy mérőóra szerint fizették a rezsit. Ezentúl ők is jogosultak rezsicsökkentett áron hozzájutni a gázhoz, de ehhez a települési jegyzőhöz kell kérelemmel fordulniuk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bizonyítványt állítanak ki

A családi fogyasztói közösségről szóló jogszabályi rész alapján az adott település jegyzője a fogyasztó kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységeinek számáról. Ezt a bizonyítványt kell megküldeni a gázszolgáltatónak, hogy a következő hónaptól már a megtöbbszörözött átlagfogyasztást vegyék figyelembe a számlázásnál.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem egységes a gyakorlat

Az elmúlt hetekben azonban kiderült, hogy nem egységes a gyakorlat a „lakás rendeltetési egységről”. Nemcsak önkormányzatonként, hanem akár ügyintézőnként is eltérő lehet az elbírálása annak, hogy mennyire kell elkülönítettnek lenniük a lakásoknak, például kell-e külön bejárattal rendelkezniük az egyes „lakás rendeltetési egységeknek”. Nem mindenhol elfogadott, ha csak egy közös bejárat van, ugyanakkor a tetőtérben vagy az ingatlan egy másik részében kialakítottak egy különálló lakást.

A bejárat fogalma

Mint kiderült, az ide vonatkozó jogszabály nem tért ki a bejárat fogalmára. Ez alapján akár meg is kaphatnák azok a többgenerációs családok is a gázfogyasztás-többszörözést, ahol nincs külön bejárat az egyes lakrészekhez. Ez igazságos is lenne, ha figyelembe vesszük, hogy a CSOK-os tetőterekre is lehet igényelni a gázátlagfogyasztás többszörözését.

Ahány hely, annyi szokás

Az érintettek tapasztalatai alapján akadnak olyan jegyzőségek, ahol kizárólag azok a háztartások kaphatják meg a kedvezményt, amelyek két vagy több külön lakrésszel rendelkeznek, egymástól független, önálló bejárattal. Ha pedig a felső szintre vezető lépcsőfeljáró valamelyik közös helyiségből, például nappaliból vagy étkezőből indul, akkor elutasítják a kérelmeket. Vagyis gyakorlatilag azt várják el, mint egy társasháznál: külön bejáratokat.

Helyszíni szemlék

A tapasztalatok szerint a szinte ugyanolyan alaprajzzal rendelkező ingatlanok az egyik településen gond nélkül megkapják az engedélyt, akár helyszíni szemle után is, egy másik településen pedig elutasítják az igénybejelentéseket. Van olyan település, ahol nem mennek ki ellenőrizni, milyen körülmények között laknak az igénylők, gond nélkül kiadják a hatósági bizonyítványt. Máshol szemle nélkül nincs is hatósági bizonyítvány, és előfordul az is, hogy fotóznak, dokumentálják a körülményeket.

Megoldásra váró probléma

Sok család gázszámláján könnyítene, ha nem kellene a lakrészeknél a külön bejárat, főleg nem kívülről. Sok esetben életszerűtlen, hogy több generáció úgy éljen egy fedél alatt, hogy teljesen elszeparálják magukat. Viszont, ha nagy a család és nagy házban élnek, valószínűleg átlag feletti a gázfogyasztás is. De nem lenne igazságos a fogyasztásuk egy része után 7,5-szeres gázárat fizetni. Az illetékes szervek még nem reagáltak a felvetésre – írta összeállításában a 24.hu

Nem érdemes trükközni

A rendelet kitér arra is, hogy a hatóságok a szolgáltatók jelzésére is kezdeményezhetik annak ellenőrzését, hogy valóban több rendeltetési egységre oszlik-e egy ingatlan, és ha kiderül, hogy a felhasználó jogosulatlanul vette igénybe a kedvezményt, akkor a jogosulatlanul alacsony áron elszámolt mennyiséget a piaci ár másfélszeresének megfelelően kell elszámolni.

Megszűnt a mindenkinek járó rezsicsökkentés

A magyar kormány nyáron döntött arról, hogy az energiaválság közepette a rezsicsökkentést az eddig megszokott módon nem lehet tovább fenntartani, és a gáz, valamint az áram fogyasztását csak az átlagfogyasztás mértékéig tudja kedvezményes áron biztosítani. A két energiaforrás esetében augusztustól az átlagfogyasztás fölötti mennyiség esetén a piaci ár alapján számláz a szolgáltató. A lakosság egy része nem sokkal később már szembesült is a magasabb összegeket tartalmazó rezsiszámlákkal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version