Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Részlegesen megnyitották a forgalom előtt a Lánchidat

Egyelőre csak a tömegközlekedési járművek, a biciklisek és a buszok mehetnek át a hídon. A kormánybiztos szerint a főpolgármester nem tartja be az állammal kötött megállapodást, így bukhatja a hatmilliárdos támogatást.

A jövőről szólt

„Azt gondolom, hogy az is a nemzet közös óhaja, hogy ez a híd ne csak Budapest múltjának, ne csak Magyarország múltjának, hanem Magyarország és Budapest jövőjének is az egyik legfontosabb része legyen” – jelentette ki a főpolgármester a Lánchíd részleges átadásán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A város fejlődésének szimbóluma

A főpolgármester emlékeztetett, ez a híd egy olyan korszakban született, amikor Magyarország egyszerre tudta képviselni a haza és a maradás ügyét. Ez a hír egy olyan korban született, amikor nem volt kérdés, hogy Magyarország vagy Európa világos volt, hogy Magyarország és Európa. Ez a híd egy olyan korszakban született, amikor Budapest a nemzet fővárosa volt mindenki számára, és a város fejlődése szimbóluma volt az ország egészének a fejlődésének – mondta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Talán még vannak közös ügyek

Kijelentette, hogy amikor ezt a hidat felújítják, akkor kicsit bíznak abban, hogy Magyarország újra ilyen hely lehet. „Abban bízunk, hogy a híd nemcsak Budát és Pestet köti össze, hanem ezt a megosztott és szétszabdalt országot és várost is újraegyesíteni tudja. Abban bízunk, hogy vannak még közös ügyeink, mint például a Lánchíd felújítása” – fogalmazott.

Mindenkinek a közös sikere

Kijelentette, a végső forgalmi rendről a budapestiekkel közösen fognak dönteni a valódi tapasztalatok alapján. Úgy véli, nemcsak Budapest, de az ország közös sikere is a rekonstrukció. Alig várom már, hogy csodálatos városunk 150. születésnapját együtt ünnepelhessük a Lánchíd teljes átadásával, amikor a legfontosabb szereplők, a gyalogosok is megkapják a maguk Lánchídját – tette hozzá.

A kormányt senki sem képviselte

Ezt követően szinte mindenkinek köszönetet mondott, többek közt a budapestieknek is, hogy nem csak ezt a 18 hónapot tudták elviselni, de azt a 20 évet is, amit várni kellett, hogy az a híd megújuljon. Köszönetet mondott a kormánynak is – noha hívták őket a mai átadóra , de ma „nem tudtak eljönni.” Továbbra is azt gondolom, hogy egy ilyen közös sikerről, mint a Lánchíd felújítása, a kormánynak is részesednie kell – fűzte hozzá.

A Lánchíd, amin valóban lehet közlekedni

„Pár napja hallgattam egy Cseh Tamás lemezt, 1994-ből. Az a címe, hogy Forró a város. Ezt most nehezen tudjuk elképzelni, de van benne egy sor arról, hogy a Lánchídon betonba szögelve áll a forgalom – mondta Cseh Tamás, Bereményi Géza és Másik János 1994-ben. Próbáljuk ki, hogy milyen az a Lánchíd, amin valóban lehet közlekedni” – fejezte be beszédét Karácsony Gergely.

Így áll jelenleg a felújítás

A felújítást végző A-Híd vezérigazgatója arról beszélt, értékteremtő és átlátható módon dolgoztak. Sal László kijelentette, a munkák során az egész országot maguk mögött tudhatták. Tájékoztatása szerint a munka jelenleg 80 százalékos szinten áll. Nem csak az ütemtervet tartottuk, de az elvégzett munkák minőségét is elismeri a szakma – tette hozzá.

Nem felel meg a feltételeknek

A Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa csütörtökön arról beszélt a Világgazdaságnak nyilatkozva, hogy olyan feltételek mellett nyílik meg a Lánchíd, amely nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat.

Ez a bökkenő

A kormány abban állapodott meg a Fővárosi Önkormányzat vezetésével, hogy a Lánchíd teljes körű rekonstrukcióját 6 milliárd forinttal támogatja. Az erről szóló kormányhatározat egyértelmű feltételeket tartalmaz a támogatásért cserébe. Az egyik ilyen feltétel: a „gépjárműforgalom ezen közúti szakaszon való teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot”.

Tartsa be Karácsony Gergely a kormánnyal kötött megállapodást

„Nyomatékosítani szeretnénk, hogy a Lánchíd hatmilliárdos kormányzati támogatásának feltétele a gépjárműforgalom korlátozásának teljes megszüntetése. Arra kérjük a főpolgármestert, tartsa be a kormánnyal kötött megállapodást” – hangoztatta Láng Zsolt.

A járdák és aluljárók felújításával folytatódik

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a Lánchíd felújítása – a közlekedés biztosítása mellett – az eredeti tervek szerint halad tovább, ezért a teljes átadásáig a híd továbbra is munkaterület. A kivitelezés többek között a járdák és a hídfőkben lévő aluljárók befejezésével, valamint a műemléki elemek rekonstrukciójával folytatódik.

Megnövelik a járatsűrűséget

Gyalog majd a felújítás végleges szakaszának lezárta után, előreláthatólag 2023 őszén lehet átkelni a hídon, ezért addig a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – díjmentesen lehet utazni. A BKK a korábbinál több mint 20 százalékkal nagyobb kapacitást biztosít azoknak, akik a Lánchídon közösségi közlekedéssel utaznak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: BKK.)

Exit mobile version