Site icon BudaPestkörnyéke.hu

„Sok vitánk lesz” – mondta Karácsony Gergely a kormányülés után

Busszal érkezett a Várba a kormányülés helyszínére Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere egy órán keresztül vett részt a kormányülésen, utána sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt, az agglomeráció is szóba került.

Budapesti Közfejlesztési Tanácsot még ebben az évben összehívjuk. Azt szeretném, ha a főváros és a kormány közötti kapcsolatok intézményesítettek lennének, ezért hozzunk létre Budapest törvényt. Erről a miniszterelnök úr azt mondta, hogy a kormány nem készül ilyen törvény beterjesztésére – mondta Karácsony Gergely a Karmelita kolostor előtt tartott sajtótájékoztatóján szerdán délelőtt 10 órakor.

Stadionok

Az új főpolgármester elmondta: „Sok szakmai vitánk lesz”. Az atlétikai stadionnal, illetve az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban elhangzott, hogy „Ebben novemberben fogunk világos álláspontot képviselni, azt kértem a kormánytól, hogy ezt még várják meg. Ezzel kapcsolatban alapvetően az álláspontunk az, hogy nem támogatjuk, hiszen elmondtuk: amíg nincs minden kerületben CT készülék, addig ne épüljenek stadionok.” – tette hozzá a főpolgármester.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Városliget

Egészségügy, zöldterületek, közösségi közlekedés ügye a három pillére a programomnak, látok arra esélyt, hogy szakmai kérdésekben egyetértésre jussunk, még akkor is, ha vannak politikai nézeteltéréseink. A kormányülésen nagy egyetértés volt abban, hogy a Városligetet érintő közlekedésfejlesztési ügyekben közösen lépjünk előre – mondta Karácsony Gergely.

Kommunikációs csatornák

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány partnernek tekinti a főváros új vezetését. „Abban állapodtunk meg, hogy azokat a csatornákat, amelyeket eddig is működtettünk, mint például a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa továbbra is működtetjük, ez lesz a szakmai viták és döntéselőkészítések fóruma. A kormány részéről ebben a tanácsban nem lesz változás, továbbra is Fürjes Balázs és Gulyás Gergely képviseli a kormányt” – mondta a miniszter. A főpolgármester hozzátette: Budapest részéről új szereplők kerülnek majd be ebbe a tanácsba.

Dél-Budai Szuperkórház

A Dél-Budai Szuperkórház látványterve

A miniszter azt is elmondta, hogy „az atlétikai stadion ügyében elfogadjuk a novemberi határidőt, de az egészségügyi kérdésekben, például a Dél-Budai Szuperkórház építéséről egyértelműen nyilatkozzon a helyi polgármester, hogy mit szeretne. Egy legutóbbi nyilatkozatában ugyanis megkérdőjelezte ennek létjogosultságát. A kormány semmilyen olyan beruházást nem kíván megvalósítani, amit az adott kerület, vagy a főpolgármester nem szeretne.” – mondta a miniszter.

Karácsony Gergely elmondta, hogy a valóban felmerül a kérdés, hogy az a terület, ahol nincs megfelelő közösségi közlekedés, vajon a legalkalmasabb terület-e egy ilyen kórház építésére. Ez legyen egy szakmai kérdés, amit megvitatunk az elkövetkező hetekben hónapokban – mondta a főpolgármester.

BKK, HÉV

Karácsony Gergely a közösségi közlekedés kapcsán elmondta, hogy a BKK-nál is kövessük a nemzetközi finanszírozási normákat. Ehhez hozzátette a miniszter, hogy a kormány segíti a közösségi közlekedés finanszírozását. Korábban olyan döntések is születtek, amelyek lehetővé teszik a BKV járműparkjának a cseréjét. Miután a miniszterelnök elmondta, hogy minden korábbi megállapodás érvényben marad, így erre a forrásra is számíthat a főváros. Mivela HÉV-eket az állam működteti, ezért a közösségi közlekedés finanszírozása, működtetése az agglomerációt is érinti – tette hozzá a miniszter. A sajtótájékoztatót alább lehet visszanézni.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Gulyés Gergely közös sajtótájékoztatója – MTI Fotó/Balogh Zoltán

Exit mobile version