Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Szilveszteri szerencse eszem-iszom, avagy így lesz másnaposság nélkül is sok pénzed 2019-ben!

A szerencsét hozó ételek, amelyek gazdagságot ígérnek neked és a családodnak, valójában nem is megfizethetetlenek. Egy jó lencsefőzelék egy ezresnél is kevesebből elkészíthető, ha pedig valaki a szilveszteri babona szerint biztosra akar menni, akkor éjfélkor pukkantson és hörpintsen drága pezsgőt. A fejfájás megúszható, mindjárt kiderül, hogyan.

Milyen ételek hoznak szerencsét?

A hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak.

Az év első napján első étekként lencselevest vagy csülkös lencsefőzeléket kell enni, mert akkor az újesztendő minden napján sok pénzünk lesz. A lencsét tájegységekként más hüvelyessel, vagy sok apró szemű étellel  – ilyen például a köles vagy a rizs – helyettesítik. A sok apró szem a pénzt szimbolizálja. Talán a legismertebb szerencseszimbólum a ropogós pirosra sült malac, hogy még biztosabbra menjünk négylevelű lóherével a szájában. Azt tartják, hogy a malac kitúrja a szerencsét.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ha a szilveszteri vajákokkal, babonákkal biztosra akarunk menni, akkor a lencséhez és a malackához drága italt, például pezsgőt kortyolunk. Egyesek úgy tartják, hogy minél drágább pezsgővel pukkant valaki éjfélkor, annál jövedelmezőbb lesz a következő esztendő.

Milyen pezsgőt válasszunk?

A kérdésre Márkus György az egyik legismertebb pezsgőszakértő válaszolt korábban az Origónak. Szerinte az igazi pezsgő évekig érlelt, tradicionális, klasszikus vagy champagne-i módszerrel készül. Mind a három elnevezés ugyanazt az eljárást takarja.

Ha nem csupán buborékot, de tartalmat is szeretnénk érezni a szánkban, akkor ilyet válasszunk. A klasszikus módszer után a palackban érlelt eljárás adja a legjobb minőséget. Keressük a „palackos érlelésű” kifejezést az üvegen, ez sokkal jobb, minőséget garantál mint egy tartályos pezsgő. Édesség szempontjából pedig mindenki döntse el, mit kedvel. A legnépszerűbb kategória a „brut”, ez érthető is, hiszen az ízek egyensúlya itt a legjobb – mondta a szakértő.

Hogyan ne essünk át a lovacska másik oldalára?

Ha mértéket tudunk tartani, az már félsiker lehet. Ehhez nem árt tudni, hogy egy felnőtt férfi mája egy óra alatt körülbelül 8-12 mg alkoholt képes lebontani, azaz egy pohár sört, egy deci bort vagy két cent töményet.

A nők egy kicsit kevesebbet, mert az erősebb nem szervezete nagyobb százalékban tartalmaz vizet, ezért az alkohol is sokkal jobban fel tud hígulni náluk, emellett több olyan enzim is található a szervezetükben, amely az alkohol lebontásában játszik szerepet. Ha ezt a mértéket átlépjük, jön a fejfájás, amikor a májunk próbál méregteleníteni, azaz lebontatni az alkoholt, és a felszabaduló „melléktermékeket” érezzük gombostűknek a fejünkben.

„Ágyazzunk meg” az italnak, azaz együnk előtte, hiszen, ha egy zsíros étel, hosszabban felszívódó szénhidrát kerül a gyomorba ivás előtt, akkor az alkohol is lassabban szívódik fel. Együnk olívaolajos  mártogatóst, ropogtatnivalót, zsíros kenyeret, krumplipürét, kiadós vacsorát.

Igyunk vizet, mert az alkohol vízhajtó, a folyadékvesztés, a dehidratáció pedig szintén fejfájáshoz, émelygéshez és hányingerhez, gyomorpanaszokhoz vezethet. Fontos hát állandóan pótolni a vízveszteséget lehetőleg vízzel.

Pezsgőből vagy más szénsavas alkoholból bőven elég a kevés is, mert a széndioxid miatt az alkohol még gyorsabban jut a belünkbe, azaz sokkal gyorsabban „fejünkbe szállhat” – idézi Nyulasi Gábriel Istvánt, az Ihatóbb Magyarországért egyesület elnökét az Érdmost.hu.

Van amit nem javasolnak ilyenkor

A szilveszteri zajcsapás ősi szokás, amely a néphit szerint távol tartja a gonosz, ártó hatalmakat az újévtől – mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornának nyilatkozva hétfőn. A szakértő kifejtette, az év első napjához köthető valamennyi szokás az egészség, a szerencse és a gazdagság eléréséhez kötődik.

Az emberek régen házról házra járva köszöntötték egymást január 1-jén, és úgy tartották, ezen a napon nem szabad semmit kiadni a házból, továbbá tartózkodni kell a veszekedéstől, hogy az egész év kedvességgel, szeretetben teljen. Mára e hagyományok többségét már nem követik, leginkább az ételfogyasztásra vonatkozó szokások maradtak fent.

Újévkor azért szokás lencsét, továbbá mákos és diós bejglit enni, mert azok a gazdagságot jelképezik. Emellett ajánlott a disznóhús fogyasztása is, mivel az a hiedelem szerint segít kitúrni a szerencsét, halat és baromfit enni ugyanakkor nem ajánlott, mivel azzal elúszhat, vagy elszállhat a szerencse – tette hozzá a kutató.

MTI/Budapestkörnyéke.hu

Exit mobile version