Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Újpest nem adja át rendelőintézetét az államnak – a központosított modell nem versenyezhet a helyi figyelemmel

Újpest önkormányzata úgy döntött, nem adja át a kerületi rendelőintézet fenntartását az államnak.

Nem adják a rendelőintézetet

A testület továbbra is saját fenntartásban és kezelésben kívánja tartani az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézetet. A képviselő-testület emellett felkérte Déri Tibor polgármestert, hogy a döntésről tájékoztassa az Országos Kórházi Főigazgatóságot, valamint tárgyaljon a kérdésben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szembe megy a korábbi megállapodással

A kerület vezetése szerint az államosítási szándék szembe megy a kormány fővárossal kötött 2019-es megállapodásával, mely az önkormányzati tulajdonú szakrendelők fejlesztéséről szólt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Fontos a figyelem

Az újpesti vezetők szerint egy központosított modell nem versenyezhet azzal a figyelemmel, amit egy önkormányzat a saját szakrendelőjének szán – írták közleményükben.

Józsefváros is tiltakozott

Tavaly novemberben Józsefváros képviselő-testülete tiltakozott a rendelőintézetek államosítása ellen – emlékeztetett rá a 444.hu. A testület akkor 11 igen, 1 nem szavazattal és 5 tartózkodással elfogadta azt a határozatot, ami kimondja, hogy nem ért egyet az egészségügyi ellátórendszer átalakítását tartalmazó törvényjavaslattal. A fideszes képviselők egy kivétellel tartózkodtak, tehát ők sem álltak egyértelműen az államosítás mellé.

Bujtatott leépítés

Pikó András polgármester szerint ez ugyanis nem más, mint bújtatott leépítés, ráadásul ellentétes az önkormányzatiság szellemiségével és a helyi polgárok érdekeivel is.

Pusztító lenne

Pikó úgy vélte, hogy a szakrendelők központosítása ugyanolyan pusztítással járna, mint ahogy az az oktatás területén történt, aminek a vége az lenne, hogy bezárnák a kerületi szakrendelőt az Auróra utcában, a lakosoknak pedig messzebbre kellene menniük ellátásért.

Nem kérdezték meg a lakókat

„Az Auróra utcai szakrendelő államosítása a kerület lakosainak feje felett, a megkérdezésük nélkül kialakított terv, amely nem átlátható, nem támasztják alá szakmai érvek, nem szolgálja, sőt, inkább veszélyezteti a józsefvárosiak egészségét” – írja álláspontjában a polgármester.

Tárgyalásokat kezdeményeznek

A határozatot Pikó elküldi az Országgyűlés elnökének is, emellett pedig megbízza a Fidesz-KDNP helyi képviselőit, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat a kormányzat illetékeseivel az Auróra utcai szakrendelő önkormányzati fenntartásban maradásáról.

Nehézségek

Az új egészségügyi törvényjavaslat a szakrendelőket és dolgozóikat a megyei kórházak alá terelné. Az új rendszerben könnyen szakrendelések szűnhetnek meg, mivel a megyei kórházakban annyi ellátás szünetel orvos- és ápolóhiány miatt, hogy kapni fognak az alkalmon, ha elszívják a szakrendelők dolgozóit. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az újpesti szakrendelő. Fotó: Facebook

Exit mobile version