Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Valami baj van a Lánchíddal: Megtiltották, hogy turistabuszok és teherautók menjenek át rajta

Szombattól nem hajthatnak át a Lánchídon turistabuszok és teherautók. A korlátozás az 5 tonnánál nehezebb járműveket érinti, a tilalom a BKK menetrend szerint közlekedő járműveire nem vonatkozik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ pénteken. 30 éve újították fel utoljára a Lánchídat.

A BKK közleménye szerint az eddiginél fokozottabb korlátozás a dunai átkelő felújításáig tart. A kerékpárok, személygépkocsik, kisbuszok, furgonok továbbra is áthaladhatnak a hídon.

A Lánchíd állapotát az üzemeltető Budapest Közút az előírt hídvizsgálati rendben folyamatosan ellenőrzi.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Közben Elkészült a közelmúltban elrendelt hídvizsgálati állapotjelentés is, amely megállapította: az eddigieknél szigorúbban kell betartani a hídon meglévő súlykorlátozásokat – olvasható a közleményben.

Régen épült, 30 éve nem volt felújítva

A Lánchíd felújítása régóta napirenden van, erre a kormány már beígért 20 milliárd forintot. Mivel Orbán Viktor szerint a Tarlós Istvánnal kötött korábbi megállapodások továbbra is érvényben vannak, így várhatóan a főváros új vezetése is megkapja a pénzt és megkezdődhet a híd felújítása.

Építését gróf Széchenyi István kezdeményezte és finanszírozását báró Sina György szervezte, a legnagyobb adományt is ő adta a klasszicista stílusban tervezett híd megépítésére. A munkálatok 1839-ben kezdődtek, a kész hidat 1849. november 20-án avatták fel.

A híd megépítésének teljes költsége az előmunkálatokkal, a budai oldalon lévő kincstári épületek megváltásával, Pestnek és Budának kifizetett kárpótlással együtt 575 millió aranyforintot tett ki, ebből maga a híd 4,4 millióba került.

A II. világháború végén a visszavonuló német hadsereg, maga mögött felrobbantotta. Az újjáépített, némileg megszélesített hidat első felavatásának 100. évfordulóján nyitották ismét meg. Legutóbb 1986–1988-ban újították fel. A pilonok boltívein lévő régi Kádár-címereket a Szent Koronával kiegészített Kossuth-címerekre 1996-ban cserélték vissza. 

MTI/WIKI/BPK – Képek: Lánchíd – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Exit mobile version