Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Zöld Csepel: Fontos emberek lapátoltak, faültetésben első helyen van Csepel a kerületek között

Budapesten a 21. kerületben ültetnek a legtöbb fát, 10 év alatt 10 ezer csemete került a közterületekre. Pénteken a Daru-dombon volt fásítás, fontos emberek is lapátolták a földet, harminc új fát ültettek el.

A csepeli polgármester, Borbély Lénárd elmondta: a Csepeli zöld sziget program keretében évente 45 ezer egynyári növényt, valamint 7-8 ezer őszi cserjét osztanak szét a helyi lakosoknak, illetve van gyümölcsfa-osztási és komposztálási program is.

2010 óta több mint 10 ezer új fát ültettek el, amivel Csepel az első a budapesti kerületek között. Idén döntött az önkormányzat arról is, hogy minden gyermek születése után elültetnek egy új fát, közben készül a kerületben klímastratégia, amelynek része a tervezett faültetési program.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az erdőgazdaságokban, az utak és vasútvonalak mentén, barnamezős, valamint a honvédségi használatra feleslegessé vált területeken faültetési programot indítanak.

A városokban hasznos a zöldfelületek, az erdőborítottság növelése, a Csepelhez hasonló peremkerületek erdőterületeinek megőrzése és bővítése. A fával borított területek már rövid távon hatékonyan ellensúlyozzák a klímaváltozás negatív hatásait, például a városi hőszigetek kialakulását.

Németh Szilárd, a körzet országgyűlési képviselője a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” szlogent felidézve kiemelte, korábban Csepelnek ez a területe rendkívül elhanyagolt volt. Most felújítva, parkosítva várja a családokat, és az újabb fák ültetése is a természet megőrzését segíti.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: treeoftheyear.org

Exit mobile version