Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Agglomerációs autósok figyelem! Radikálisan változhatnak a kocsihoz kapcsolódó adók és illetékek

Jelentősen csökkentenék az illetékek, díjak és más közterhek számát és mértékét annak érdekében, hogy könnyebb és olcsóbb legyen kocsit cserélni, így megújuljon az elavult magyar járműállomány – derül ki a Pénzügyminisztérium friss előterjesztéséből. Ha a dokumentumot jóváhagyja a Parlament jelentős változások következnek az autók piacán.

Az adócsökkentéssel a költségvetésből összesen 19 milliárd forintnyi bevétel esne ki, amit azonban az öregebb importautók regisztrációs adójának és az öregebb cégautók közterheinek emelésével ellensúlyozna a tervezet – írja a hvg.hu portálra hivatkozva az index.hu.

A kormányhatározat elfogadása esetén eltörölnék a forgalmi engedély és a törzskönyv illetékét, az eredetvizsgálat díját, a külföldről származó gépkocsi esetén a származás-ellenőrzés díját és a rendszámtábla, illetve a regisztrációs matrica díját abban az esetben, ha a gépjármű megszerzése esetén vagyonszerzési illetéket kell fizetni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egyszerűsödnének az öröklés szabályai. A legfiatalabb kocsiknál felére, az autók többségénél enyhén csökkenne a gépjárműadó.

A környezetkímélő – elektromos és tölthető hibrid – járművek kedvezményei megmaradnának.

Mesterségesen fékeznék az öregebb, leginkább környezetkárosító autók behozatalát, ezért jelentősen átalakítanák a regisztrációs adót, bevezetnék a EURO6-os kategóriát, ezzel leginkább az öreg dízautók importját drágítanák.

A cégautóadó mértéke a környezetvédelmi besorolás alapján differenciáltabb lenne és emelkedne, méghozzá a rosszabb környezetvédelmi besorolású és az erősebb gépjárművek esetében jelentősen, más csoportokban kisebb mértékben.

A már forgalomban lévő autók esetében a gépjárműadó nem változna.

A dokumentumnak része a kidolgozott kormányhatározat is, amit egyszerű elfogadni, azonban a javaslat többi részének elfogadásához több jogszabályt is módosítania kell az Országgyűlésnek. Az előterjesztés készítői szerint a parlament még a tavaszi ülésszakán tárgyalhatja az előterjesztés alapján kidolgozott törvényjavaslatot.

 

Exit mobile version