Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Az Európai Unió nem tanácsolja Magyarországnak az orosz oltóanyag használatát: a szer forgalmazáshoz uniós engedélyre van szükség

Az Európai Unió arra figyelmezteti Magyarországot, amíg az unió gyógyszerügynöksége nem vizsgálta be az orosz koronavírus elleni vakcinát, addig ne használják. Csütörtökön érkezett meg 10 darab oltóanyag Moszkvából Budapestre, de a szükséges dokumentáció hiányában a vakcinákat a magyar szakemberek még nem tudják vizsgálni.

Bizalmi aggályok

Biztonsági aggályokat vetnek fel és rombolhatják a közbizalmat a koronavírus elleni orosz oltóanyag importjára és esetleges használatára vonatkozó magyar tervek, mivel azt még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség – erre figyelmeztetett az Európai Bizottság.

Engedélyezni kell

Az Európai Uniós előírások szerint a Szputnyik V orosz vakcina használatát először engedélyeznie kell az Európai Gyógyszerügynökségnek, mielőtt a huszonhét tagállam bármelyikében a szer forgalomba kerülhetne.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Gyengítheti az oltás iránti bizalmat

A brüsszeli testület szóvivője úgy fogalmazott: az engedélyezés hiánya gyengítheti a lakossági bizalmat az oltás iránt.

Megkérdőjelezhetik a hatékonyságát

„Ha a szigorú tudományos ellenőrzés hiányában állampolgáraink elkezdik megkérdőjelezni egy vakcina biztonságát és hatékonyságát, akkor sokkal nehezebb lesz elérni a lakosság szükséges arányú beoltottságát” – írja a brüsszeli testület.

Megérkezett Magyarországra a vakcina mintája

Csütörtökön megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre. A magyar szakemberek elkezdhetik a vakcina tanulmányozását, hogy a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az esetleges felhasználhatóság és engedélyezés ügyében – jelentette be közösségi oldalán Szijjártó Péter.

Mínusz 18 fokon szállították

Tíz adag érkezett az oltóanyag-mintából, ezeket nagyon különleges körülmények között szállították légi úton Magyarországra, folyamatosan -18 Celsius-fokon tartva.

A dokumentáció még nincs itt

„Ezek az átfogó elemző vizsgálatok akkor kezdődhetnek meg, amint megérkezik az orosz gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja” – mondta a külügyminiszter.

Hamarosan jön

Szijjártó Péter szerint „ez is készül, és hamarosan itt lesz, és akkor a magyar szakemberek elkezdhetik az elemző munkát”. De hogy pontosan mikor küldi el az orosz gyártó a szükséges dokumentációt, arról részleteket nem árult el a külügyminiszter.

Szijjártó Péter meggyógyult

Szijjártó Péter két és fél hét karantén után kigyógyult a koronavírusból. Csütörtökön azt is bejelentette, hogy negatív lett mindkét tesztje, így ma reggel már az Operatív Törzs ülésén kezdte meg a munkát.

Kiemelt kép: az orosz vakcinát szállítják a magyar laboratóriumba – Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Exit mobile version