Az Európai Unió arra figyelmezteti Magyarországot, amíg az unió gyógyszerügynöksége nem vizsgálta be az orosz koronavírus elleni vakcinát, addig ne használják. Csütörtökön érkezett meg 10 darab oltóanyag Moszkvából Budapestre, de a szükséges dokumentáció hiányában a vakcinákat a magyar szakemberek még nem tudják vizsgálni.

Bizalmi aggályok

Biztonsági aggályokat vetnek fel és rombolhatják a közbizalmat a koronavírus elleni orosz oltóanyag importjára és esetleges használatára vonatkozó magyar tervek, mivel azt még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség – erre figyelmeztetett az Európai Bizottság.

Engedélyezni kell

Az Európai Uniós előírások szerint a Szputnyik V orosz vakcina használatát először engedélyeznie kell az Európai Gyógyszerügynökségnek, mielőtt a huszonhét tagállam bármelyikében a szer forgalomba kerülhetne.

Gyengítheti az oltás iránti bizalmat

A brüsszeli testület szóvivője úgy fogalmazott: az engedélyezés hiánya gyengítheti a lakossági bizalmat az oltás iránt.

Megkérdőjelezhetik a hatékonyságát

„Ha a szigorú tudományos ellenőrzés hiányában állampolgáraink elkezdik megkérdőjelezni egy vakcina biztonságát és hatékonyságát, akkor sokkal nehezebb lesz elérni a lakosság szükséges arányú beoltottságát” – írja a brüsszeli testület.

Megérkezett Magyarországra a vakcina mintája

Csütörtökön megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre. A magyar szakemberek elkezdhetik a vakcina tanulmányozását, hogy a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az esetleges felhasználhatóság és engedélyezés ügyében – jelentette be közösségi oldalán Szijjártó Péter.

Mínusz 18 fokon szállították

Tíz adag érkezett az oltóanyag-mintából, ezeket nagyon különleges körülmények között szállították légi úton Magyarországra, folyamatosan -18 Celsius-fokon tartva.

A dokumentáció még nincs itt

„Ezek az átfogó elemző vizsgálatok akkor kezdődhetnek meg, amint megérkezik az orosz gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja” – mondta a külügyminiszter.

Hamarosan jön

Szijjártó Péter szerint „ez is készül, és hamarosan itt lesz, és akkor a magyar szakemberek elkezdhetik az elemző munkát”. De hogy pontosan mikor küldi el az orosz gyártó a szükséges dokumentációt, arról részleteket nem árult el a külügyminiszter.

Szijjártó Péter meggyógyult

Szijjártó Péter két és fél hét karantén után kigyógyult a koronavírusból. Csütörtökön azt is bejelentette, hogy negatív lett mindkét tesztje, így ma reggel már az Operatív Törzs ülésén kezdte meg a munkát.

Kiemelt kép: az orosz vakcinát szállítják a magyar laboratóriumba – Forrás: Facebook/Szijjártó Péter