Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Budapest környékén már nem nagyon találni 15 millió forint alatt házat

Ház

Budapesten rohamtempóban nőttek az ingatlanárak az elmúlt időszakban, ami együtt járt az agglomeráció népszerűségének és ingatlanárainak növekedésével is. A Duna House azt szedte össze az új elemzésében, hogy mi a helyzet a főváros környékének ingatlanáraival: az  elemzéséből kiderül, hogy napi 1-2 óra utazással mennyit spórolhatunk.

Budapesten az átlagos négyzetméterár 514 ezer forint használt lakások esetében, de a legolcsóbb kerületekben is ritkán találunk már 300 ezer forintos négyzetméterár alatt ingatlant. Ezzel szemben a hagyományos, első vonalas agglomerációs környék használt ingatlanjainak 200-300 ezer forintos átlagos négyzetméterára már egy fokkal elviselhetőbb a vásárlók számára, azonban, hogy ennél is kedvezőbb árú lakhatási lehetőségeket találjunk még többet kell utaznunk – írja az Index.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint Budapest környékének 30 kilométeres szakaszán túl kell nézelődnie annak, aki 200 ezer forint alatti négyzetméteráron szeretne ingatlant venni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A másodlagos, 40-60 kilométeres körzetben, már számos ilyen lehetőséget találunk, amelyek közül elsősorban a HÉV-vel és vonattal elérhető települések iránt érdeklődnek a legjobban.

A főváros délkeleti agglomerációs környékén van egy olyan trend, hogy aki eddig Gyömrőn tudott kedvezőbb árakon ingatlant vásárolni, jelenleg már az 1-2 évvel ezelőtti árakat csak Sülysáp, Tápiószecső magasságában találja meg. Az ingatlanárak azonban itt is emelkednek, így amely házat néhány éve 10-12 millió forintért meg lehetett venni, most már 16-18 millió forintot ér Tápiószecsőn. Ennél olcsóbban a környéken például Tápióság településen kaphatunk családi házat, cserébe innen már csak buszos csatlakozással tudjuk a vonatközlekedést elérni.

Bicske és Monor kevesebb, mint 40 kilométeres távolságra fekszik Budapesttől. Ingatlanárak tekintetében már itt is találhatunk a fővárosnál és az első agglomerációs övezetnél kedvezőbb árakat, azonban érdemes az utazási idővel és költségekkel is kalkulálni. Vonattal 34 perc alatt érhetők el a főpályaudvarok, autóval pedig 40-80 perc alatt érhetünk a főváros központjába forgalomtól függően. Forintban kifejezve a vasúti bérlet előbbi település esetében 24 900, utóbbi esetben 14 200 forint havonta, autóval pedig 1-2000 forint körül alakul a napi munkába jutás költsége.

Gyakori, hogy ennél távolabbi lakhellyel is vállalnak Budapesten munkát, így ingáznak például Székesfehérvárról és Tatabányáról is. Esetükben 44-50 perc alatt lehet beérni ideális esetben a fővárosba vonattal. Az ingatlanárakat azonban ezekben az esetekben már nem csak a fővárostól való távolság befolyásolja, így relatíve magasak, vetekszenek az agglomerációs értékekkel, 200-250 ezer forint között van jellemzően a négyzetméterár.

Közelítve a félmillióhoz

Átlagosan 8–30 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak a Budapest környéki járásokban egy év alatt – derül ki az Ingatlan.com a Magyar Időknek küldött adatsorából. A hirdetési oldal szerint a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára a Dunakeszi és a Szentendrei járásban is jócskán meghaladja a 400 ezer forintot, a Budakeszi járás településein pedig megközelíti a félmilliót. A családi házak négyzetméterára ennél jellemzően százezer forinttal kevesebb. Természetesen nagyok a területi különbségek, hiszen a közvetlenül Buda melletti Budaörs vagy Remeteszőlős kimagasló árai mellett a már távolabb fekvő és rosszabbul megközelíthető Perbálon csak 170 ezer forint az átlagos négyzetméter. A nagyobb kínálattal rendelkező, mintegy nyolcvan budapesti agglomerációs települést nézve mindössze tucatnyi helyen stagnáltak vagy csökkentek kicsivel az árak, a legtöbb településen viszont két számjegyű, olykor harminc százalékot is meghaladó mértékű drágulás történt tavaly májushoz képest.

 

Exit mobile version