Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Csak ha úgy szereted a fákat, mint önmagadat, akkor van esélyed a túlélésre

Ez volt az egyik jelmondata a 70-es években az egyik legismertebb osztrák művésznek, Friedrich Hundertwassernek. Sok hasonló mondat fűződik még a nevéhez, mint például a Minden tetőt vissza a természetnek! Penészkiáltványában, csalánakciójában meztelen beszédeiben próbálta felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Ehhez a maga művészi eszközeit használta, amely szépséget szült: így lett ő a szépség és a harmónia, a béke és az öröm követe. Korának egyik meghatározó alakja volt, a globális gondolkodás legtekintélyesebb szószólója. Az általa tervezett épületek tetején erdő nő, ablakian fák kandikálnak ki, falait futónövények borítják el – ezek ékes példáit mind megcsodálhatjuk Bécsben.

Bécsben, ahol eddig a zöld homlokzatokkal a hőség ellen küzdöttek, mostantól kötelező lesz az új építésű lakásoknál, a 7 és fél méternél magasabb falfelületeknél a homlokzat zöldítése. Úgy látszik, nem volt hiábavaló a nagy mester küszködése – noha az eredményre várni kellett jó pár évet, és ő már csak odafentről nézheti kedves városa zöld tetőit.

„A szabályozás nem vonatkozik a klasszikus családi házakra és nyaralókra. A régi épületek sem maradnának ki a zöldítésből, homlokzatuk átalakítására akár 5200 eurót is igényelhetnek a tulajdonosok.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A bécsi döntéshozók szerint mivel a homlokzatok növényei gyorsabban növekednek, mint a fák, a kötelező zöldítéssel a klímavédelmi célokat könnyebben elérhetik. Ami pedig a városképet illeti, 10 éven belül a zöldítésnek köszönhetően egy új karakterű városban korzózhatnánk.

A zöld fal, a zöld tető kellemes látványnak is, nem csak a környezetvédelemben betöltött szerepe miatt fontos. Szerencsére már idehaza is lehet számos jó példát látni! Jómagam imádom, hogy a konyhaablakból a szemközti ház vadszőlőjét láthatom. Ők nem látják, csak élvezik az árnyékoló hatását – néhanap pedig kapnak tőlem fényképet róla.

Most van itt az ideje, hogy körülnézzünk: mennyire kellemesebb a klíma a zöld növénnyel befuttatott házban. Mennyire jó, hogy árnyat, jobb-e a csupasz házfalat nézegetni, vagy inkább a vadszőlős, hétről-hétre más árnyalatban pompázó falat, amelyet oly szívesen látogatnak a madarak? Kellemes és látványos-e a lilakác-szaletli, az eperfa-üldögélő?

A kukatároló köré kerülhetnek akár egynyári futónövények, mint a hajnalka, amely reggelente kék virágokkal is örvendeztet, vagy a sarkantyúka, amely pedig a salátába is jó. Bezöldíthetjük a sufnit, a kerékpártárolót – a lényeg, hogy ahol csak lehet, adjunk teret a zöldeknek.

Itt az ideje a tervezgetésnek, hogy ősszel, amikor eljön az ültetőszezon, akkor már kész tervekkel és pontos listával kerekedjünk fel növényeket beszerezni. Azért, hogy ne csak vegetáljunk, hanem hogy jobban éljünk.

Zöld gondolataimat és kertgondozási tanácsaimat héttről-hétre olvashatják itt a Budapestkörnyéke.hu oldalon.

Halmos Monika, fitoterapeuta, food stylist, az ehető virágok hazai szakértője

Az általa alapított Rózsakunyhó Alkotóműhely az igazi zöld gondolatok ötlettára. Több, mint két évtizede kutatja az ehető virágok és vadnövények világát, több mint 80 megjelent szakácskönyv fémjelzi nevét. Könyvei az egészséges táplálkozást, a fenntartható kertművelést, a klímabarát konyhát tartják szem előtt, de betekintés adnak a vadnövénygasztronómia és az otthoni környzetebarát vendéglátás világába is.

Előadásokat, kertlátogatásokat, kóstolóprogramokat tart, workshopokon adja át a tudást az érdeklődőknek a kert és konyha témakörökben, rendszeres beszélgetőtársa több rádióműsornak, tévéműsorai vannak. Könyvei egy része német nyelven is elérhető, rendszeres résztvevője a grazi szakácskönyvfesztivál színpadának. A fiatalabb korosztályt értékes és hiánypótló életvitel- zöld háztartástan gyakorlati útmutatásokkal célozza meg.

Írásainak illusztrációi saját kis fotóstúdiójukból kerülnek ki, ahol rendszeresen kiscsoportos ételfotós kurzusokat is tartanak. Virágos birodalma Sóskúton található, az „Ehető virágok kertje” méhbarát, természetközeli biokert, ahol ehető virágok és gyógynövények nőnek. Ezekből készült termékei a természet patikájának és luxusának ínyencségei a Rózsakunyhó.hu oldalon nézhetők meg.

Exit mobile version