A trendi konyhában nem csak karfiol meg a szegfűszeg jelenik meg, mint ehető virág – igen a szegfűszeg is virág, egy mirtuszféle bimbója – hanem igazi, kerti, szépségesek. Ott kandikál a tányér szélén a sarkantyúka, a palacsintán árvácska billeg, rózsaszirom ring a limonádéban, és levendula a baracklekvárban. Ha szeretnéd, hogy a konyhád idén kiviruljon, itt az idő, hogy ehető virágokkal népesítsd be – írja alábbi cikkében a BudaPestkörnyéke.hu kertszakértője, az ehető virágok magyarországi tudósa, Halmos Mónika.

Nem minden virág ehető, ezért először pontosan tájékozódj, melyik, mire való. Árvácskát, százszorszépet mindenképpen tervezz a kertbe, ők hosszú ideig fognak virágaikkal örvendeztetni. Az egynyári virágok közül a begónia, a körömvirág, a bársonyvirág szintén jó választás. A borágó kis kék csillagai, az oroszlánszáj „tátogója” vagy illatos kerti szegfű szirmai mind-mind végezhetik a tányéron. Az évelők közt ott a keletről jött sásliliom, a rózsák, a levendula, a lángvirág vagy a havasi estike. Virágzik az akác, a bodza, a kert teli pitypanggal: választék akad bőven.

Az ehető virágok mindegyike „zöld élelmiszer”, termesztésüknél a biológiai gazdálkodást kell követnünk. Vagyis tiszta, étkezésre alkalmas, permetezetlen virágokat kell nevelnünk a kertben.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Megfelelő növénytársítással nem csak a kert lesz dekoratív, de a növények egymásra gyakorolt hatását kihasználhatjuk.  A sarkantyúka, a zsálya, a bársonyvirág rovarriasztó hatásúak, ennek a veteményesben is nagy hasznát vehetjük. A levendula jó hatással bír a rózsára: távol tartja a levéltetveket. A mi kertünkben a levendulást rózsasorok váltják, és egy sor körömvirág szegélyezi, nagyon jól bevált ez a társítás.

A talajtakarás nagyon fontos része az átgondolt kertészkedésnek: vizet és saját energiánkat takaríthatjuk meg, hiszen nem kell gyomlálni!  Talajtakaráshoz a legjobb a szalma, a lekaszált fű, a megdarált komposzt. Ha csak tehetjük, gyűjtsünk esővizet az öntözéshez. Legjobb reggel, vagy koraeste locsolni. A kánikulai időszakban érdemes nagyobb figyelmet fordítani a locsolásra, ezt dúsabb virágzással hálálják meg növényeink.

Balkonládában is nevelhetünk ehető virágoskertet. Ide alacsony növekedésű fajtákat válasszuk és tápanyagban gazdag talajba ültessük őket, a lehető legnagyobb ládába, dézsába, hogy minél több helyük legyen a gyökereknek. Gondosan locsoljuk és tápoldatozzuk a bőséges virágzás érdekében.

Tápoldatnak mindenképpen természetes eredetű anyagot használjunk. A csalánból erjesztett lé természetes növénykondicionáló, amelyhez más növényi részeket is keverhetünk. A körömvirág levelei és szára, valamint a gyógynövényfélék feleslegessé vált részei mind az erjesztett lébe kerülhetnek. Meleg helyen, letakarva érleljük, amíg a hab eltűnik a tetejéről. 

Ha egyszerre sok virág nyílik, több mint amennyit egyszerre fel tudunk használni, érdemes megszárítani. Kisebb mennyiségeket egy tálcán szétterítve, szellős, meleg helyen is megszáríthatunk. De ha nagyobb mennyiség virágzik, jó szolgálatot tehet egy házilag készített, napkollektoros aszaló, amelyben gyorsan, kíméletesen és olcsón száradnak meg a virágok. Így színüket és aromájukat a lehető legnagyobb mértékben megőrzik.

A mi aszalónkat édesanyám készítette sörösdobozok felhasználásával. Több szezon után bátran állíthatom, nagyon jól bevált: virágot, fűszernövényeket szárítunk, zöldséget, gyümölcsöt aszalunk benne. 

Ne vesszen kárba semmi se! A feleslegessé vált növényi részeket, elszáradt leveleket, szárakat komposztáljuk. A komposzt teljes értékű táplálék a növényeknek, melyből a nehezen oldódó ásványi tápanyagok, mikroelemek folyamatosan felvehetőek a növények számára. Hamarosan erről is írok, addig pedig további ötletekért, ehető virágos receptekért kattintsanak ide.

Halmos Monika, fitoterapeuta, food stylist, az ehető virágok hazai szakértője

Halmos Mónika – Forrás: Rózsakunyhó.hu

Az általa alapított Rózsakunyhó Alkotóműhely az igazi zöld gondolatok ötlettára. Több, mint két évtizede kutatja az ehető virágok és vadnövények világát, több mint 80 megjelent szakácskönyv fémjelzi nevét. Könyvei az egészséges táplálkozást, a fenntartható kertművelést, a klímabarát konyhát tartják szem előtt, de betekintés adnak a vadnövénygasztronómia és az otthoni környzetebarát vendéglátás világába is.

Előadásokat, kertlátogatásokat, kóstolóprogramokat tart, workshopokon adja át a tudást az érdeklődőknek a kert és konyha témakörökben, rendszeres beszélgetőtársa több rádióműsornak, tévéműsorai vannak. Könyvei egy része német nyelven is elérhető, rendszeres résztvevője a grazi szakácskönyvfesztivál színpadának. A fiatalabb korosztályt értékes és hiánypótló életvitel- zöld háztartástan gyakorlati útmutatásokkal célozza meg.

Írásainak illusztrációi saját kis fotóstúdiójukból kerülnek ki, ahol rendszeresen kiscsoportos ételfotós kurzusokat is tartanak. Virágos birodalma Sóskúton található, az „Ehető virágok kertje” méhbarát, természetközeli biokert, ahol ehető virágok és gyógynövények nőnek. Ezekből készült termékei a természet patikájának és luxusának ínyencségei a Rózsakunyhó.hu oldalon nézhetők meg.

Fotók: Halmos Mónika képei