Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

December elsejétől szigorítják a belépés rendjét az iskolákba, a szülőket csak védettségi igazolvánnyal engedik be az épületekbe – derül ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének határozatából.

Védettségi igazolvány

Az Oktatási Hivatal erről levelet írt az iskolaigazgatóknak, amelyben arról tájékoztatja őket, hogy ha december elsejétől a gyerekeket iskolába kísérő vagy onnan hazakísérő szülőnek nem lesz védettségi igazolványa, akkor csak egy kijelölt pontig léphet be az iskola területére – írja a Telex.

Egy szülő mehet be

A levél szerint eleve csak egy szülő mehet be a gyerekkel vagy a gyerekért az iskolába védettségi igazolás nélkül. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva tudod elérni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egy pontig mehet be

„A gyermeket illetve a tanulót köznevelési intézménybe kísérő vagy onnan hazakísérő egy fő nagykorú személy a koronavírus elleni védettségének igazolása nélkül a köznevelési intézmény területére a köznevelési intézmény vezetője által meghatározott pontig léphet be.”

Külső személyek belépése

Emmi-határozat szerint a tanároktól, diákoktól, iskolai dolgozóktól nem kérnek védettségi igazolványt. A szülők mellett minden, az iskolába belépő külső személynek fel kell mutatnia valamilyen hazai, uniós, oltási vagy egyéb védettségi igazolást.

Az igazgató dönt

Az iskolaigazgató ezenkívül azoknak adhat engedélyt igazolvány nélküli belépésre, akik a hivatalos megfogalmazás szerint „a köznevelési intézmény ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan esemény” következményeinek elhárítását végzik.

Korlátozás nélkül mehettek a diákok a szalagavatóra

Az október 21-i dátumú, Kásler Miklós aláírásával ellátott levélben a miniszter azt írta, hogy a szalagavatókon a végzős vagy alsóbb évfolyamra járó tanulók a napi iskolába járás során amúgy is találkoznak és együtt vannak, ezért korlátozás nélkül részt vehettek ezeken az iskolai rendezésű programokon. Ugyanez vonatkozott az iskolák pedagógusaira, dolgozóira.

A vendégek csak védettségivel mehettek

A külsős személyek esetében azonban Kásler Miklós indokoltnak látta a kormányrendelet előírásának alkalmazását, miszerint ezeken a zárt térben tartott rendezvényeken csak a koronavírus ellen védettek, és a felügyeletük alatt lévő 18 éven aluliak vehettek részt.

Megtelt az intenzív osztály

Megtelt a Dél-pesti Centrumkórház az intenzív osztálya, az ott kezelt koronavírusos betegek 80-90 százaléka oltatlan – ezt Szlávik János az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában mondta vasárnap este.  

Az oltattak meggyógyulnak

Az infektológus azt mondta, az intenzív osztályon száz százalékon pörög a munka. A szakember szerint sok oltatlan beteg van, és bár vannak olyanok is, akik az oltás ellenére is bekerülnek a kórházba, ők általában nem kerülnek intenzív osztályra, illetve meg is gyógyulnak.

Szigorításokra lesz szükség

Szlávik János szerint különböző intézkedéseket kell meghozni ahhoz, hogy ezt a járványt le lehessen törni, az is elképzelhető, hogy további intézkedésekről kell majd a közeljövőben dönteni, mert a szennyvízben emelkedik a víruskoncentráció, ami azt jelenti, hogy a következő két hétben nem számíthatunk arra, hogy a helyzet javul majd.

Kötelező maszkviselés

Gulyás Gergely múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy szombattól kötelező Magyarországon a zárt helyeken a maszkviselés valamint az 500 főnél nagyobb rendezvényekre csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Valamint az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszi a harmadik oltást.

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version