Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Felszállt a füst: a kéményseprők 97 százaléka elégedetlen a helyzetével – kevesen vannak és kis pénzért kell veszélyes munkát végezniük

Az energiaválság miatt hazánkban is nagy számban állnak vissza fatüzelésre az előttünk álló időszakban. Ez azt jelenti, hogy régóta nem használt kéményekhez kötött kályhákba fűtenének be a lakók, ami egyáltalán nem veszélytelen próbálkozás. Az ellenőrizetlen kémények halálos tragédiához vezethetnek. A helyzetet súlyosbítja, hogy egy felmérés szerint a kéményseprők 97 százaléka nem elégedett a helyzetével.

Sok lett a feladat

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adatai szerint a kéményseprők évente a főváros és 17 megye összesen 2 millió 218 ezer háztartásának biztonságáért dolgoznak és csaknem 2 millió égéstermék-elvezetőt vizsgálnak meg. Immár egyértelmű: a kormány intézkedései miatt nagyon sokan szeretnének fával fűteni, vagyis ez a szám nőni fog.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs elég ember

Nagyon sok megyében viszont nincs elég ember a munka elvégzéséhez. Budapesten sincs megfelelő számú kéményseprő. A létszámhiány visszavezethető a bérezésre – állapítja meg a Blikk írása. És most ehhez hozzájöttek a megszorítások is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Alacsony fizetések

Az alacsony bérek miatt utánpótlás sem biztosított. Egy kéményseprő szakmunkás bruttó 260 ezer forintot, a kéményseprő mester pedig bruttó 388 ezret keres, így nem meglepő, hogy egyre többen fontolgatják a pályaelhagyást.

97 százalék elégedetlen

A kéményseprőipari szervezet országos létszáma 667 fő. Tagjai az idén februárban bértárgyalásokat kezdeményeztek, és a magasabb fizetés mellett fontosnak tartanák egy valódi életpálya modell felvázolását is. A dolgozók csaknem fele, 323 ember válaszolt a feltett kérdésekre. Kiderült: a kéményseprők mintegy 97 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével.

Baljós előjelek

A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének (RKDSZ) elnöke, Kis Sándor szerint a kormányzat átgondolatlan tűzifa-rendelete tovább növeli a kéményseprők terheit, és valószínűleg emelkedni fognak a vagyon- és életbiztonságot veszélyeztető káresemények.

Szükség lenne az ellenőrzésekre

A kéményseprőknek csak a társasházaknál kötelező munkát végezniük, a családi házaknál nem. Az emberek jellemzően maguktól nem rendelik meg a kémény-ellenőrzéseket és a tisztításokat. Attól félnek, hogy az olyan hibákat találnak majd a szakemberek, amiknek a javítása költséges, esetleg hatósági eljárást kezdeményez.

Rossz a felfogás

Ez mindenképpen rossz felfogás, hiszen akik így gondolkodnak, saját és embertársai életét veszélyeztethetik. Az OKF honlapján lévő adatok alapján idén, szeptember végéig 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltókat. 124 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 9-en pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt.

Új kémény – kötelező vizsgálat

Ha valahol új kéményt létesítenek, átalakítják vagy felújítják, esetleg új fűtőeszközt kötnek rá, ott kötelező a kéményseprőktől egy műszaki vizsgálatot megrendelni, csak ezután használható a kémény.

Tilos és életveszélyes

Olyan kéményt használni, amelynek nem történt meg a helyszíni műszaki vizsgálata, és emiatt nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nemcsak tilos, hanem életveszélyes is. Akár lakástűz, akár szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet a szabálytalan, hibás kialakítás miatt – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív

Exit mobile version