Az energiaválság miatt hazánkban is nagy számban állnak vissza fatüzelésre az előttünk álló időszakban. Ez azt jelenti, hogy régóta nem használt kéményekhez kötött kályhákba fűtenének be a lakók, ami egyáltalán nem veszélytelen próbálkozás. Az ellenőrizetlen kémények halálos tragédiához vezethetnek. A helyzetet súlyosbítja, hogy egy felmérés szerint a kéményseprők 97 százaléka nem elégedett a helyzetével.

Sok lett a feladat

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adatai szerint a kéményseprők évente a főváros és 17 megye összesen 2 millió 218 ezer háztartásának biztonságáért dolgoznak és csaknem 2 millió égéstermék-elvezetőt vizsgálnak meg. Immár egyértelmű: a kormány intézkedései miatt nagyon sokan szeretnének fával fűteni, vagyis ez a szám nőni fog.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs elég ember

Nagyon sok megyében viszont nincs elég ember a munka elvégzéséhez. Budapesten sincs megfelelő számú kéményseprő. A létszámhiány visszavezethető a bérezésre – állapítja meg a Blikk írása. És most ehhez hozzájöttek a megszorítások is.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Alacsony fizetések

Az alacsony bérek miatt utánpótlás sem biztosított. Egy kéményseprő szakmunkás bruttó 260 ezer forintot, a kéményseprő mester pedig bruttó 388 ezret keres, így nem meglepő, hogy egyre többen fontolgatják a pályaelhagyást.

97 százalék elégedetlen

A kéményseprőipari szervezet országos létszáma 667 fő. Tagjai az idén februárban bértárgyalásokat kezdeményeztek, és a magasabb fizetés mellett fontosnak tartanák egy valódi életpálya modell felvázolását is. A dolgozók csaknem fele, 323 ember válaszolt a feltett kérdésekre. Kiderült: a kéményseprők mintegy 97 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével.

Baljós előjelek

A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének (RKDSZ) elnöke, Kis Sándor szerint a kormányzat átgondolatlan tűzifa-rendelete tovább növeli a kéményseprők terheit, és valószínűleg emelkedni fognak a vagyon- és életbiztonságot veszélyeztető káresemények.

Szükség lenne az ellenőrzésekre

A kéményseprőknek csak a társasházaknál kötelező munkát végezniük, a családi házaknál nem. Az emberek jellemzően maguktól nem rendelik meg a kémény-ellenőrzéseket és a tisztításokat. Attól félnek, hogy az olyan hibákat találnak majd a szakemberek, amiknek a javítása költséges, esetleg hatósági eljárást kezdeményez.

Rossz a felfogás

Ez mindenképpen rossz felfogás, hiszen akik így gondolkodnak, saját és embertársai életét veszélyeztethetik. Az OKF honlapján lévő adatok alapján idén, szeptember végéig 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltókat. 124 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 9-en pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt.

Új kémény – kötelező vizsgálat

Ha valahol új kéményt létesítenek, átalakítják vagy felújítják, esetleg új fűtőeszközt kötnek rá, ott kötelező a kéményseprőktől egy műszaki vizsgálatot megrendelni, csak ezután használható a kémény.

Tilos és életveszélyes

Olyan kéményt használni, amelynek nem történt meg a helyszíni műszaki vizsgálata, és emiatt nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nemcsak tilos, hanem életveszélyes is. Akár lakástűz, akár szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet a szabálytalan, hibás kialakítás miatt – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív