Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Főleg a gyerekek vannak veszélyben: még mindig tombol az influenza, ennyien betegedtek meg az elmúlt pár napban

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései szerint a négy munkanapból álló 52. héten csaknem 13 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön, heti jelentésében.

Influenzaszerű megbetegedés

Azt írták, hogy december 26. és január 1. között az országban 134 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12 900 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok a gyerek

Utóbbiak közül a betegek 27,6 százaléka gyerek, 31,6 százaléka 15-34 éves, 26,6 százaléka 35-59 éves, 14,2 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Volt, aki koronavírusos

Az 52. naptári héten összesen 41 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött kilenc minta közül három betegnél az influenzavírust, négy betegnél a koronavírust, egy betegnél pedig a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 15 minta közül hét influenza, egy pedig koronavírus-pozitívnak bizonyult – tették hozzá.

Magas láz, légúti tünetek

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 52. héten egy jelentés érkezett: magas lázzal, légúti tünetekkel járó megbetegedések jelentkeztek egy Győr-Moson-Sopron vármegyei ápolást-gondozást nyújtó otthonban. Hat betegtől vettek mintát, és a virológiai vizsgálatok mind a hatuknál influenzavírus jelenlétét igazolták.

Változott a vírus az elmúlt években

Müller Cecília beszélt arról korábban, hogy nincs olyan korosztály, akinek ellenjavallt az influenza elleni védőoltás, egyedi ellenjavallat azonban elképzelhető. Az egyik influenza vírusban az elmúlt két évben nagy változás történt. Mivel mindkét A-komponens megváltozott az elmúlt évhez képest, így megint védtelen a lakosság az influenzával szemben.

Mindenkinek ajánlja az influenzaoltást, akik veszélyeztetettek

Az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy kifejezetten érdemes beoltatnia magát az influenza ellen azoknak, akik súlyos szövődményekkel nézhetnének szembe, ha elkapnák a vírust. Azok, akik már elmúltak 60 évesek, akkor is jól teszik, ha beoltatják magukat, ha egyébként jó egészségnek örvendenek. Azoknak, akik krónikus betegek, az egészségügyben vagy szociális intézményekben dolgoznak célszerű oltakoznia, csakúgy mint a kismamáknak, utóbbiakra főként a láz jelent veszélyt. Az influenza elleni oltás azonban az idén már csak a rizikócsoportok számára ingyenes. 

A védelem kialakítása

Az NNK is arra hívja fel a figyelmet, hogy az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem kialakítása, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül -, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Több mint 220 ezer beteg fordult orvoshoz, még mindig a gyermekek kapják el leginkább az influenzát

Kiemelt kép: Illusztráció

Exit mobile version