A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései szerint a múlt héten csaknem 18 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki heti jelentésében.

Több mint 220 ezren mentek orvoshoz

December 19. és 25. között (51. hét) az országban 220 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 17 800 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A legtöbb gyermek

Utóbbiak közül a betegek 33,6 százaléka gyerek, 31,4 százaléka 15-34 éves, 23,4 százaléka 35-59 éves, 11,6 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Több a koronás minta

Az év 40. és 51. hete között 918 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK laboratóriumában, ezek közül 59 esetben az influenza valamelyik típusát, 143 esetben koronavírus-fertőzést igazoltak. Negyvenhárom megbetegedés hátterében a légiúti óriássejtes vírus (RSV), míg 28 esetben más vírusok okozta fertőzés állt – olvasható a közleményben.

Már majdnem hat és fél millió a beoltottak száma

A koronavírus tájékoztató oldalon a legfrissebb adatokról azt írják, hogy a beoltottak száma 6 420 813 fő, közülük 6 207 249 fő a második, 3 903 679 fő a harmadik, 413 303 fő már a negyedik oltását is felvette. Az elmúlt héten összesen 4 397 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 185 816 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Többen is lélegeztetőgépen vannak

Az elmúlt héten elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 495 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 123 750 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 13 571 főre csökkent. Jelenleg 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.

Még mindig ajánlott az oltás

Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

Előbb a fiatalok estek át a betegségen

Müller Cecília kifejtette, hogy szeptember környékén a fiatalabbak estek át a betegségen. Mivel ők már rendelkeznek egyfajta védettséggel, most a munkába járó középkorosztály a járvány által leginkább veszélyeztetett korcsoport. A betegek többnyire 50 év körüliek, de a 60 év felettiek is veszélyben vannak.

Nem lesznek kampányszerű oltások

A tisztifőorvos elárulta, hogy most nem terveznek kampányokat az oltások kapcsán. Ennek az az oka, hogy mindenkinek más az oltottsági státusza idehaza. Folyamatosan lehetősége nyílik bárkinek arra, hogy az oltópontokon vagy a háziorvosánál megkapja a védőoltást.

Nem kell regisztrálni sem

Míg korábban az oltás felvételéhez regisztrálni kellett, most péntekenként erre sincs szükség. Így aki nem szeretne az adminisztrációval bajlódni, jóval egyszerűbben hozzájuthat a vakcinához.

Ezek az oltások érhetők el

A Pfizernek elérhető a korábbi változatú oltása is, csakúgy, mint az új, kétkomponensű, omikron változat ellen kifejlesztett vakcina. Ez utóbbi egyszerre nyújt védelmet az eredeti vuhani törzs valamint az omikron variáns ellen. Ezen kívül a Janssen és a Sinopharm oltása is elérhető. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.